O nouă reuniune la nivel înalt în problema vizelor va avea loc în toamnă
Cea de-a treia Reuniune în cadrul dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, unde se va discuta despre următorii paşi pe care urmează să îi facă Republica Moldova, va avea loc în toamna acestui an, a declarat premierul Vlad Filat, întors din vizită de la Bruxelles, transmite Info-Prim Neo.
Prim-ministrul a spus că i-a făcut plăcere să audă aprecierea comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a spus că Moldova a demonstrat un dinamism impresionant în ceea ce priveşte implementarea condiţiilor din prima fază a procesului de negocieri privind liberalizarea regimului de vize. Potrivit lui Vlad Filat, Cecilia Malmstrom a transmis felicitări cu ocazia prezentării primului raport de progres pe marginea liberalizării regimului de vize, precizând că documentul în cauză demonstrează eforturile depuse de către Republica Moldova.
Prim-ministrul a mai spus că Moldova a intrat într-o nouă fază de dezvoltare a relaţiilor cu Uniunea Europeană, şi anume pe dimensiunea comercial-economică. Vlad Filat s-a referit atât la cele două decizii recente ale Bruxelles-ului, care vizează începerea negocierilor cu Republica Moldova pe marginea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun şi pe marginea Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv, dar şi la disponibilitatea UE de a intensifica colaborarea cu Moldova în domeniul vamal, fiscal şi combaterea fraudelor economice.
CE a transmis deja la Chişinău un proiect de acord privind cooperarea strategică cu Republica Moldova în domeniul vamal. „Urmează să ne expunem pe marginea documentului, iar după semnarea lui va fi elaborat şi un plan concret de acţiuni. Documentul ar putea fi semnat până la finele anului curent. Acesta va prevedea dotarea tehnică a serviciilor respective, dar şi schimbul de informaţii în domeniile nominalizate”, a menţionat Vlad Filat.
Prim-ministrul a mai spus că UE este gata să ajute Republica Moldova în pregătirea pentru negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv, în special pe segmentul ce ţine de piaţa internă şi servicii. „Negocierile vor fi nu din cele uşoare, având în vedere complexitatea acestui acord, avem nevoie de experienţă şi acest ajutor ne va fi acordat”, a adăugat şeful Guvernului.
Republica Moldova a lansat negocierile cu UE privind liberalizarea regimul de vize în 2010. La recomandările autorităţilor europene a fost elaborat un Plan de acţiuni, care prevede armonizarea cadrului legislativ şi normativ la standardele europene. Din cele 39 de acte legislative care urmau să fie modificate majoritatea au fost votate. UE a insistat pe documentarea cetăţenilor cu paşapoarte biometrice, consolidarea infrastructurii la frontieră şi securizarea acesteia, combaterea crimei organizate şi a corupţiei, asigurarea reformei justiţiei şi a structurilor ministerului de interne.