O nouă pârghie legislativă pentru reglementarea relaţiilor din familie
O nouă pârghie legislativă pentru reglementarea relaţiilor din familie
Odată cu implementarea legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, promulgată la 1 martie 2008, în R. Moldova a apărut o pârghie legislativă de reglementare a relaţiilor din familie unde sunt semnalate cazuri de violenţă domestică, transmite Info-Prim Neo.
R. Moldova a făcut primul pas pentru combaterea violenţei în familie. Subiectul a fost discutat luni, 24 martie, în cadrul unui seminar ce avut drept scop informarea şi instruirea persoanelor competente în vederea combaterii violenţei în familie prin fortificarea capacităţilor prestatorilor de serviciu în domeniu.
Până acum fenomenul violenţei, deşi a fost şi este prezent în societatea moldovenească, nu a fost pe larg discutat şi abordat. Anumite acţiuni şi componente specifice pentru fenomenul dat nu erau catalogate ca făcând parte din ceea ce ţine de violenţă.
Valentina Bodrug-Lungu, doctor conferenţiar şi preşedintele „Gender-Centru”, spune că lucrurile sunt foarte grave deoarece violenţa nu se percepe de către populaţie drept un fenomen negativ. Potrivit sursei citate, fenomenul ia amploare mai ales pentru că populaţia nu este informată. Din cauză că tinerii nu obţin bagajul de cunoştinţe necesar la acest capitol, în ultimii doi ani se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de violenţă sexuală. Valentina Bodrug-Lungu consideră că în instituţiile de învăţământ trebuie să existe în continuare o materie care ar pune accent pe dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi pe o informare amplă despre fenomenul violenţei.
Potrivit psihologului Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Aurelia Pospai, în R. Moldova cel mai des sunt abuzaţi copii, femeile şi persoanele în vârstă. Psihologul este de părerea că violenţa apare ca rezultat a lipsei de informare şi din cauza anumitor carenţe de caracter cum ar fi lipsa stăpânirii de sine, lipsa de auto-control şi altele. În societate nu sunt furnizate suficiente cunoştinţe referitor la comportamentul violent şi la cauzele generării acestuia. „Violenţa ne însoţeşte nu doar din cauza că lipseşte un control sau o pedeapsă, ci din cauza că se înregistrează o carenţă de educaţie”, a menţionat Aurelia Pospai.
Psihologul mai spune că victimele trebuie să ştie că a raporta despre un act de violenţă nu este o ruşine. Persoanele abuzate trebuie să cunoască faptul că acum există posibilitatea să se apere de abuzator. Pe viitor va exista un program mai amplu de informare despre fenomenul violenţei.
Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost adoptată de către Parlament la 1 martie 2007 şi promulgată de către preşedintele R. Moldova la 11 martie 2008. Legea stipulează că în cazul comiterii actelor de violenţă în familie ce conţin elemente constitutive ale unei contravenţii administrative sau ale unei infracţiuni, se aplică legislaţia în vigoare. De asemenea, cazurile de violenţă în familie pot fi supuse medierii la cererea părţilor.