La nicio zi de la anularea propriei decizii de către președintele Consiliului Audiovizualului, care a stârnit un val de critici, Consiliul a adoptat astăzi, 27 martie, o nouă decizie cu privire la modul de reflectare a evoluției situației epidemiologice prin infecția cu COVID-19 în Republica Moldova. Prin decizie, furnizorii de servicii media vor fi obligați să difuzeze informații despre COVID-19 exclusiv din surse verificate obligatoriu, cu prezentarea obligatorie a poziției autorităților publice de resort, transmite IPN.
Potrivit hotărârii, în toate programele audiovizuale de știri, de dezbateri cu privire la reflectarea la zi a consecințelor generate de efectele pandemiei cu COVID-19, atât în plan național, cât și extern, jurnaliștii se vor ghida exclusiv de principiile informării corecte.
Este obligatorie difuzarea cu prioritate maximă în cadrul serviciilor audiovizuale a informațiilor exhaustive cu privire la starea de urgență în sensul reflectării neîntârziate a datelor și comunicatelor oficiale ale Comisiei Situații Excepționale și altor autorități publice. Informațiile respective vor fi prezentate obligatoriu și integral, inclusiv prin asigurarea limbajului mimico-gestual sau prin subtitrare sincron pentru a asigura accesul la informații tuturor cetățenilor.
Proiectul deciziei a fost votat unanim de cei cinci membri prezenți la ședință, din totalul de nouă membri din componența Consiliului. Potrivit președintelui CA, Dragoș Vicol, prin această hotărâre „nu se impun măsuri punitive, nu sunt prevăzute amenzi”.
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a anulat dispoziția prin care jurnaliștii erau obligați, în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, să facă referire doar la surse oficiale, după ce dispoziția stârnit un val de critici în rândul ONG-urilor de media și altor organizații neguvernamentale.