O nouă formulă de calcul a preţului gazelor livrate de Gazprom ar stabiliza tarifele finale
Negocierea cu Gazprom a unei noi formule de calculare a preţului la procurarea de către Republica Moldova a gazelor naturale ar putea asigura o mai mare stabilitate pe piaţa resurselor energetice, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor pentru consumatorii finali – menţionează Ion Muntean, expert asociat IDIS Viitorul în studiul „Vulnerabilitatea economiei la scumpirea gazelor naturale”, prezentat în cadrul unei mese rotunde, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit expertului, preţurile ar trebui calculate nu în funcţie de evoluţia la nivel global, ci în baza indicatorilor de referinţă.
Studiul constată că tarifele la resursele energetice în Moldova sunt mari deoarece gazelor naturale le revine un procent prea mare în mixtul energetic. În acest context se recomandă diversificarea şi diminuare ponderii gazelor naturale. „Cu regret, deşi pe parcursul ultimilor 20 de ani au fost aprobate 3 strategiei energetice, eforturile au fost concentrate nu asupra identificării unor surse alternative de aprovizionare cu resurse energetice, dar pe gazificarea intensă şi urgentă a ţării ”, a remarcat Ion Muntean.
Autorul studiului propune excluderea taxei de tranzit a gazelor ruseşti în Europa de Sud-Est din formula de calcul a preţului de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova. „SRL Moldovatransgaz, care este întreprindere fiică a SA Moldovagaz, este operatorul care are în proprietate toate gazoductele de transport, inclusiv cele de tranzit şi este o întreprindere reglementată. Prin urmare, şi costul serviciilor acestei întreprinderi trebuie să fie reglementate, nu negociate. Până în prezent acest lucru ne se efectuează, în pofida faptului că Legea cu privire la gazele naturale prevede aceastaˮ, a menţionat expertul.
Alexandru Mija, care a reprezentat ANRE la această dezbatere, a spus că excluderea taxei de tranzit din formula de calculare a preţului la gazele livrate Moldovei ar fi o idee bună, dar poate fi realizată la modul practic doar dacă va fi agreată şi de Gazprom.
Ca o posibilitate de reducere a tarifelor la resursele energetice pentru consumatorii finali ar fi construcţia unui terminal de gaze lichefiate cu România, a mai spus expertul asociat IDIS. Dar această posibilitate ar putea fi valorificată numai după ce va fi edificată interconexiune Ungheni – Iaşi, România având intenţia de a importa gaze naturale din Azerbaidjan, care ar putea ajunge şi în alte ţări, inclusiv în Moldova.
„O reducere apropiată a ar putea fi asigurată numai de implementarea unor proiecte de eficienţă energetică. Este foarte important să fie adoptată Legea cu privire la eficienţa energetică a clădirilor şi Legea cu privire la energia termică, necesitatea cărora se discută încă din 2000ˮ, a conchis expertul.