O mai mare participare a minorităţilor etnice la viaţa publică, prin seminare CEPM

Centrul European pentru Problemele Minorităţilor în cooperare cu Biroul Relaţii Interetnice al Republicii Moldova organizează, începând de astăzi, un şir de seminare la Chişinău, Comrat şi Bălţi cu genericul „Politici Etnoculturale şi Modele de Cooperare cu Autorităţile”, transmite IPN.

Unul din scopurile majore ale acestor seminare, organizate în cadrul Programului Parteneriatului Estic pentru minorităţi naţionale, este de a obţine o participare mai mare a minorităţilor etnice la viaţa publică şi de a eficientiza dialogul între guvern şi minorităţi.

Seria de seminare începe luni la Institutul Muncii din Chişinău, cu o prelegere la tema modelelor europene de comunicare dintre guvern şi minorităţi, şi va continua marţi, cu o prelegere ce va discuta rolul mecanismelor speciale în protecţia şi reprezentarea minorităţilor.

Prelegerile de la Chişinău vor fi susţinute de experţi cu renume: Dr. Reetta Toivanen, care este preşedinta Ligii Finlandeze pentru Drepturile Omului şi membră a Comitetului European împotriva Rasismului şi Discriminării, şi respectiv Dr. Petar Teofilović, profesor de drept la Universitatea din Novi Sad şi pionier al instituţiei ombudsmanului pentru provincii din Serbia.

La 21 octombrie un seminar similar va avea loc la Comrat, fiind urmat de unul la Bălţi, pe 25 octombrie.

Centrul European pentru Problemele Minorităţilor (CEPM) este o organizaţie independentă care realizează activităţi de cercetare în domeniul practicilor şi politicilor publice şi pune la dispoziţie resurse informaţionale, documentare şi expertiză cu privire la relaţiile dintre minorităţi şi majorităţi în Europa.

Scopul Programului Parteneriatului Estic „Minorități naţionale şi probleme etno-politice. Belarus – Moldova – Ucraina” este să propună politici publice referitoare la promovarea în agenda publică a egalităţii şi aspectelor legate de minorităţile naţionale, contribuind dacă e necesar la interacţiunea dintre autorităţile centrale şi locale, creşterea nivelului de încredere şi cooperare dintre instituţiile publice şi societatea civilă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.