Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) constată că Legea finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea politică, este vulnerabilă la factorii de corupţie şi contravine Acordului de Asociere semnat şi ratificat cu UE. Expertul Viorel Pârvan, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că nu era nicio motivaţie pentru a urgenta votarea proiectului de lege prin asumarea răspunderii politice din partea Guvernului.
Viorel Pârvan a specificat că legea, deja intrată în vigoare, acordă competenţe improprii şi extinde competenţele de control ale Inspecţiei Financiare asupra agenţilor economici privaţi şi asupra persoanelor fizice în cazurile interacţiunii acestora cu entităţile publice. Expertul remarcă faptul că astfel vor fi dublate funcţiile Inspecţiei Financiare cu Inspectoratul Fiscal, Inspectoratul General de Poliţie şi Serviciul Vamal.
Viorel Pârvan spune că extinderea competenţelor de control ale Inspecţiei Financiare asupra sectorului privat contravine angajamentelor Republicii Moldova stipulate în Acordul de Asociere cu UE, care prevede limitarea controalelor din partea statului.
Expertul a mai remarcat că legea adoptată subminează independenţa autorităţilor publice centrale autonome prin prevederea că bugetele acestora vor fi formate de către Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor, fără a se lua în calcul propunerile acestor autorităţi.
În acelaşi timp, Guvernul nu a motivat necesitatea de a aproba proiectul de lege în regim de urgenţă. Mai mult chiar, în Parlament exista deja un proiect de lege de acest gen, acesta trecând toate procedurile parlamentare, fiind completat cu amendamente, dar nu a fost supus votului pe ultima sută de metri – a remarcat preşedintele CAPC, Galina Bostan. Guvernul a venit cu proiectul de lege iniţial, uşor îmbunătăţit, dar care are carenţe la capitolul coruptibilitate, şi l-a aprobat asumându-şi răspunderea politică.
Galina Bostan apreciază că guvernarea a aprobat varianta iniţială a proiectului de lege pentru comoditatea sa şi consideră că această lege trebuie modificată. În acelaşi timp, preşedintele CAPC remarcă faptul că actuala guvernare deja a adoptat foarte multe proiecte de legi care ulterior erau modificate după câteva luni de la intrarea în vigoare, ceea ce demonstra lipsa de bună credinţă a guvernanţilor.
Expertiza CAPC este parte a proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance from Kingdom of the Netherlands.