O fetiţă din Edineţ a fost internată în stare critică după o intoxicaţie cu sodă caustică

Un copil de 2 ani a ajuns în stare critică la spital după ce s-a intoxicat cu sodă caustică. Şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Ala Condrea, a declarat pentru IPN că fetiţa a fost transportată la spital cu Serviciul „Aviasan” din raionul Edineţ. Substanţa ingerată de copil i-a provocat o arsură gravă a cavităţii bucale, iar acum copilul este hrănit doar cu substanţe lichide până la cicatrizarea gurii.

Potrivit medicului, în casă se aflau ambii părinţi, însă copilul a fost lăsat pentru câteva minute fără supraveghere. Părinţii susţin că soda caustică era în sertarul unui dulap, pe care de obicei copilul îl deschidea şi căuta dulciuri sau biscuiţi, dar niciodată nu se atingea de pachetul cu substanţa toxică. „De această dată însă copilul a deschis pachetul cu substanţa toxică. Vina părinţilor este că au lăsat la loc accesibil, alături de produse alimentare, pachetul şi nu au conştientizat acest pericol mai devreme”, a spus medicul.

Ala Condrea spune că norocul copilului este că substanţa a ajuns doar la nivel de cavitate bucală. Dacă fetiţa înghiţea cantitatea de sodă, urmările ar fi fost grave, care ar necesita un tratament de lungă durată, iar o cantitate mai mare de sodă ingerată ar putea să ducă la deces.

Medicul a făcut apel către părinţi să fie cât mai atenţi la obiectele, lucrurile, substanţele care sunt păstrate în locuri unde copiii mici pot ajunge. De asemenea, ea a îndemnat părinţii să fie mereu în preajma micuţilor, pentru că orice secundă de nesupraveghere poate duce la un sfârşit tragic. Ea a recomandat părinţilor să ia copilul cu ei atunci când sună cineva la uşă, sună telefonul sau când cineva îi cheamă urgent. Casa este un loc cu multe primejdii de accidentare, de aceea copiii mici trebuie supravegheaţi neîntrerupt, spune medicul.

De asemenea, în caz de intoxicaţie, părinţii pot apela la Serviciul informaţional de toxicologie pediatrică din Republica Moldova „TOXAPEL” (022 555-220), unde părinţii vor fi consultaţi cum să acorde primul ajutor copiilor intoxicaţi, până la sosirea urgenţei sau până la prezentarea la spital.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.