„O felicitare Vârstei” pe 1 octombrie
Vârstnicii vor avea parte pe 1 octombrie de un program cultural cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate. Şirul de evenimente cu genericul „O felicitare Vârstei” vor avea loc în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. În cadrul acţiunii, în toate sectoarele capitalei tineri voluntari vor oferi felicitări tuturor persoanelor în etate întâlnite în stradă.
Activităţile vor fi organizate de către Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi mai multe organizaţii internaţionale, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al PCDL.
De asemenea, activităţi de acest gen vor avea loc şi în incinta Centrului de zi „Răsărit” din oraşul Străşeni, unde va fi inaugurată expoziţia fotografică „Grupurile vulnerabile în contextul reformei de descentralizare: Persoanele în Etate”.
Activităţile desfăşurate au menirea de a informa publicul larg despre situaţia persoanelor în etate din Republica Moldova, de a promova imaginea pozitivă a persoanelor vârstnice în societate şi de a face auzite vocile acestora.
Astăzi, aproximativ 40% dintre persoanele în etate din Republica Moldova au un venit mai mic decât pragul sărăciei. Rata sărăciei în gospodăriile persoanelor în etate a fost de 37,2% în anii 2008 şi 2009, cu peste 10% mai mult decât media la nivel naţional. Valoarea medie a pensiilor este mai puţin de 59% din coşul mediu de consum.
În comunicat se menţionează că persoanele în vârstă pot şi trebuie să fie parteneri egali în dezvoltarea locală.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) susţine Guvernul Republicii Moldova în procesul de dezvoltare a cadrului politic, sistemului administrativ şi procedurilor de delegare a competenţelor către administraţiile publice locale, descentralizare şi promovarea rolului APL în luarea deciziilor. Programul este implementat cu asistenţa PNUD Moldova, UN Women şi cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.
PCDLI urmăreşte scopul de a asigura grupurilor vulnerabile, inclusiv categoriilor discriminate, social excluse şi marginalizate, beneficii egale de pe urma descentralizării şi dezvoltării locale.