Avocatul Vitalie Ţaulean sesizează cazul unei familii din Chişinău, cu 6 copii minori, care ar fi terorizată de către organele de drept la insistenţa unui fost poliţist. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, Vitalie Ţaulean a prezentat o înregistrare video în care soţii Aliona şi Radu Vartic povestesc cum 3 persoane îmbrăcate în civil s-au prezentat a fi poliţişti şi i-au agresat în faţa celor 6 copii ai cuplului.
Potrivit avocatului, dar şi celor doi soţi, la 9 decembrie dimineaţa devreme, 3 persoane au început a bate în uşa şi în ferestrele locuinţei familiei. Când Aliona Vartic a ieşit să vadă ce se întâmplă, unul dintre bărbaţi s-a prezentat a fi de la poliţie şi a cerut ca soţul să meargă la Comisariatul de Poliţie Botanica. Când Radu Vartic a refuzat să iasă afară, un alt poliţist a intrat în casă şi a început să-l lovească, de faţă cu copiii.
Vitalie Ţaulean îl reprezintă pe Radu Vartic într-o cauză penală, de aceea a fost pus la curent imediat despre incident. Cei 3 poliţişti au părăsit ograda familiei doar după ce au auzit că avocatul vine la faţa locului.
Potrivit lui Vitalie Ţaulean, clientul său a căzut în disgraţia unui fost poliţist care l-a angajat să-i repare casa. Nemulţumit de lucrările efectuate, acesta nu l-a plătit, ba chiar l-a ameninţat că-l bagă la închisoare dacă nu va cumpăra imobilul la care a lucrat, acesta fiind estimat de proprietar la 57 de mii de euro. Avocatul a mai spus că fostul poliţist a găsit şi alţi clienţi ai lui Radu Vartic şi, făcând uz de relaţiile pe care le are în poliţie, i-a impus să scrie plângeri pe numele bărbatului.
Vitalie Ţaulean a menţionat această conferinţă de presă este o sesizare deschisă la Procuratura Generală, căreia îi cere să ia atitudine faţă de faptului că 3 colaboratori de poliţie au intrat fără vreun document permisiv în casa familiei Vartic. Avocatul spune că există secvenţe video în care apar cei 3 când părăsesc gospodăria familiei, astfel că ei pot fi identificaţi.
Potrivit avocatului, acţiunile colaboratorilor de poliţie pot fi calificate ca exces de putere, care se sancţionează cu 3 ani de închisoare, sau violarea de domiciliu, pentru care pedeapsa este între 2 şi 5 ani.