O descentralizare eficientă înseamnă să oferi nu doar împuterniciri, dar și mecanisme pentru realizarea lor, a declarat secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan în cadrul discuțiilor publice la subiectul „Monitorizarea avansării reformei de descentralizare: lecții învățate și provocări de viitor”, opinia sa fiind susținută și de alți participanți la eveniment, transmite IPN.
„De multe ori se întâmplă că în procesul de descentralizare noi oferim multe atribuții, dar fără acoperire financiară, fără a prevedea mecanisme clare, fără a ne asigura că vom avea resurse umane suficiente care să le pună în practică. De asemenea, uneori nu există legi care să acopere aceste segmente, avem multe legi învechite, care nu mai răspund necesităților zilei”, a declarat secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan.
Șeful adjunct al Misiunii USAID Moldova, John Riordan, a reiterat că organizația pe care o reprezintă își dorește să susțină în continuare procesele de descentralizare din Republica Moldova. „Eu cred în acest sistem care este mult mai eficient la nivel local. În Moldova putem afirma că există unele obiective destul de ambițioase, dar și realizabile”, a spus John Riordan.
Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT, spune că reforma administrației publice este cea mai durută reformă din istoria țării, deoarece au existat mai multe încercări care au eșuat. Totuși, contextul actual, faptul că Republica Moldova a obținut statutului de țară candidată la UE, este o adevărată șansă care nu ar trebui ratată de autorități și cetățeni. „Cetățenii din Republica Moldova nu sunt înclinați să ofere mai multe competențe administrației publice locale. Înainte de a continua această reformă, este extrem de important să înțelegem că avem de lucrat cu cetățenii pentru ca ei să înțeleagă care sunt beneficiile. Înțelegem din concept că această reformă va dura 7 ani de zile, ceea este foarte bine, deoarece va exista timp pentru a înlătura toate neajunsurile”, a declarat Igor Boțan.
„Am avut provocări în procesul de identificare a acestor indicatori santinelă și în obținerea datelor despre administrația publică. Ca să ajungem la aceste date a trebuit să facem eforturi suplimentare pentru solicitarea lor, ceea ce complică procesele pe care noi le realizăm în ceea ce privește monitorizarea. Lipsa datelor este o mare problemă. Ne-am dori să discutăm ceea ce se propune și se face în domeniul administrației publice locale pe direcția digitalizării. Vream să avem un efort conjugat între toți actorii implicați”, a declarat Inna Vrânceanu, coordonatoare de proiect ADEPT.
Deputata Larisa Voloh, președinte al Comisiei administrație publică, a declarat că pe platforma parlamentară au fost mai multe subiecte discutate referitor la modul în care va fi implementată reforma de descentralizare. „Suntem în proces de elaborare a unui act legislativ care să aducă mai multă claritate privind modul în care acest proces va avea loc. Sperăm că acest proiect de lege va ajunge în prima jumătate a acestui an în Parlament. Ne dorim ca această reformă să fie una de consens și una ireversibilă, să se îmbunătățească situația din administrația publică locală”, a declarat parlamentara.
Primarul comunei Lozova din raionul Strășeni, Lilian Botnaru, susține că procesele ar trebui urgentate. Există riscul ca această reformă să nu fie dusă la capăt dacă în următorul Parlament ar putea veni forțe politice care nu vor împărtăși aceleași viziuni privind reforma administrativă. „Noi nu avem nevoie de primării care nu se pot autofinanta, nu se pot autogestiona sau duc lipsă de cadre. Ele nu sunt în stare să creeze servicii publice eficiente. După părerea mea, acestea ar trebui să se unească cu alte localități, să creeze comune sau municipalități”, a remarcat edilul.
Primarii prezenți la discuții au menționat că orice reformă trebuie să pornească de la interesul cețeanului, în primul rând.