Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, cere Guvernului reintroducerea chestiunii ratificării Convenției de la Istanbul la următoarea ședință a Guvernului. Potrivit parlamentarei, prin eliminarea subiectului de pe ordinea de zi, Guvernul împiedică ratificarea Convenției, ceea ce în opinia sa este o lipsă de respect față de victimele violenței, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe de presă, Doina Gherman a spus că, printr-un demers al colegilor din PAS către președinta Parlamentului, a solicitat respectuos ca, până pe data de 10 decembrie, când se marchează Ziua Internațională a Drepturilor Omului, ratificarea Convenției să fie inclusă pe agenda parlamentară. Nici astăzi nu a primit un răspuns în acest sens.
Doina Gherman a amintit că și ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în cadrul unui eveniment public că Moldova ar putea ratifica Convenția întrucât nu există neconcordanțe cu Constituția țării. Și ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu a declarat că există voință politică pentru a ratifica Convenția până la finele anului curent.
Însă, pe 11 decembrie proiectul cu privire la aprobarea Convenției de la Istanbul a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței cabinetului de miniștri, pe motiv că ar fi mai multe propuneri și că urmează să se facă dezbateri publice la acest subiect. Doina Gherman consideră că, până la sfârșitul anului, la modul practic nu se va reuși ratificarea Convenției, atât timp cât nici măcar consultări publice nu s-au anunțat.
Deputata a venit cu un mesaj către ministra sănătății, muncii și protecției sociale să meargă până la capăt cu promovarea inițiativei, iar dacă nu va fi ratificată Convenția, să-și prezinte demisia.
„Faptul că Convenția de la Istanbul a fost semnată de către Moldova în 2017 înseamnă doar că statul dorește să o accepte, dar ratificarea în sine înseamnă că autoritățile își iau angajamentul final de a îndeplini obligațiunile formulate în Convenție”, a precizat Doina Gherman.
În 2017, au fost înregistrate peste zece mii de cazuri de violență domestică, iar în 2018 cifra a depășit 11 mii. Fiecare a patra femeie din mediul urban și fiecare a treia femeie din mediul rural a trecut printr-o formă de violență pe parcursul vieții.