O cooperativă locală îşi propune să depăşească de 3 ori termenul de valabilitate a laptelui pasteurizat şi să ambaleze laptele de capră
Pentru prima dată în R. Moldova, o cooperativă de colectare a laptelui va iniţia activităţi de prelucrare a laptelui după tehnologii avansate. În acelaşi timp, ea îşi propune să depăşească de 3 ori termenul practicat pe piaţa moldovenească de valabilitate a laptelui pasteurizat. Aceasta este cooperativa de colectare a laptelui „Vita-Lact” din localitatea Ignăţei, raionul Rezina, transmite Info-Prim Neo.
În scopurile declarate, cooperativa a achiziţionat şi urmează să achiziţioneze echipament performant cu ajutorul căruia va putea produce, pentru început, lapte pasteurizat, smântână şi unt, precum şi diversifica pe viitor sortimentul de produse. Pe baza aceluiaşi echipament, cooperativa planifică să pasteurizeze în perspectivă şi lapte de capră.
Cooperativa va utiliza o tehnologie de pasteurizare direct în ambalaj, ceea ce va permite extinderea până la 15 zile a termenului de valabilitate a produselor, cu păstrarea calităţilor gustative şi nutritive ale acestora. Astfel, produsele acestei cooperative vor avea un termen de păstrare mai mare decât cel înregistrat în prezent la alţi producători din Republica Moldova ce nu depăşeşte cinci zile.
Cooperativa „Vita-Lact” a fost înregistrată în anul 2001 şi din momentul fondării oferă membrilor săi servicii de colectare, răcire şi transportare a laptelui, veterinare şi farmaceutice, precum şi lucrări mecanizate. Pe fondul supraproducţiei de lapte din vara anului 2008 şi a problemelor de desfacere a materiei prime, membrii cooperativei au decis extinderea serviciilor cooperativei prin iniţierea activităţilor de prelucrare. Cooperativa întruneşte la moment de 410 membri şi colectează zilnic de la jumătate până la 10 tone de lapte din 10 localităţi ale raionului Rezina. „Vita-Lact” este prima cooperativă de colectare a laptelui din republică care iniţiază activităţi de prelucrare a materiei prime.
La ora actuală, în R. Moldova activează 24 fabrici de prelucrare a laptelui. La finele anului 2008, şeptelul de vaci pe republică a constituit 180 mii capete, volumul de producţie a fost de circa 600 mii tone anual, iar productivitatea unei vaci - de 2900 kg.
Proiectul implementat de cooperativa „Vita-Lact” este implementat cu asistenţa Programului „De la Fermier la Fermier”, care, la rândul său, are suportul organizaţiei americane nonprofit, susţinută de USAID.