O comisie specială parlamentară va monitoriza activitatea SIS

O comisie specială parlamentară permanentă va monitoriza activitatea Serviciului de Informații și Securitate. În aceasta se vor regăsi membrii a trei comisii permanente – Comisia securitate națională, Comisia juridică și Comisia drepturile omului. Componența și competențele noii comisii au fost discutat în cadrul unor audieri publice organizate la Parlament, transmite IPN.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că, în prezent, în cadrul Comisiei pe care o conduce, activează o subcomisie, formată din trei membri, care monitorizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Însă, contextul noilor prevederi legale este necesar să fie aprobat un nou concept de organizare și exercitare a controlului parlamentar asupra activității SIS.

Astfel, se propune crearea comisiei speciale care să fie constituită din șapte membri. Trei dintre ei urmează să fie din Comisia parlamentară securitate națională, unul dintre ei fiind și președintele comisiei speciale. Doi membri vor fi din Comisia juridică, numiri și imunități, iar alți doi – din Comisia drepturile omului și relații interetnice. Se examinează posibilitatea ca în cadrul comisiei să se regăsească și un reprezentant al societății civile, dar fără drept de vot.

Participanții la ședință au convenit asupra creării unui grup de lucru, în cadrul căruia să fie elaborat regulamentul de activitate al comisiei speciale permanente de monitorizare a Serviciului de Informații și Securitate. De asemenea, membrii grupului de lucru vor decide în comun alte aspecte importante pentru activitatea comisiei speciale permanente de monitorizare a activității SIS.

„Obiectivul nostru este să creăm un grup de lucru în care să fie reprezentanți ai fiecărei comisii, dar și reprezentanți ai instituției care monitorizează activitatea SIS, inclusiv din societatea civilă. Noi trebuie să modificăm legislația și să trecem la o etapă nouă. Așa cum există, astăzi, subcomisia de control din cadrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică nu este eficientă”, a accentuat Lilian Carp.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.