Discuţiile cu Partidul Comuniştilor pentru crearea unei coaliţii de guvernare sau pentru obţinerea susţinerii pentru un guvern minoritar este o acţiune politică necesară în cazul în care Partidul Liberal nu va dori să facă parte din coaliţie. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea, care a declarat pentru IPN că PCRM nu va dilua foarte mult mesajul pro-european şi, din acest punct de vedere, comuniştii sunt acceptabili în cadrul unei eventuale coaliţii majoritare sau ca parteneri ai unei coaliţii minoritare.
„Totuşi, există evidente riscuri, deoarece alegătorii partidelor pro-europene nu sunt întru totul de acord cu asemenea mişcare politică, care ruinează modelul clasic de interacţiune dintre putere şi opoziţia din Republica Moldova şi anulează clivajul politic clasic: democraţi versus comunişti. Aceasta ar putea duce la faptul că susţinerea pentru coaliţia proeuropeană să scadă şi mai mult”, a specificat analistul.
Referindu-se la ce ar putea câştiga comuniştii dintr-o coalizare cu partidele pro-europene, Corneliu Ciurea a menţionat că PCRM deja a făcut aluzie la poziţiile pe care le doreşte – conducerea Curţii de Conturi, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Comisiei Electorale Centrale. „Rămâne un semn de întrebare pentru funcţia de preşedinte. Vom vedea dacă va dori Voronin (liderul PCRM, n.r.) să includă funcţia în acordul coaliţiei sau va renunţa. Eu nu cred că PCRM va fi foarte pretenţios deoarece formaţiunea are nevoie să se agaţe de putere pentru a atenua criza cu care se confruntă”, a opinat Corneliu Ciurea.
Întrebat cum crede că ar fi evoluat lucrurile dacă discuţiile dintre partidele care negociază crearea coaliţiei de guvernare ar fi fost transparente, analistul a spus că s-ar fi putut evita blocajele, dar partidele ar fi fost nemulţumite şi coaliţia ar fi fragilă.