O Agenţie Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământ va fi instituită în Moldova

În Republica Moldova va fi instituită o Agenţie Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional şi Cercetare. Viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura, a declarat pentru IPN că ministerul pregăteşte deja propunerea de hotărâre în acest sens, proiectul fiind propus pentru dezbateri pe site-ul ministerului. Agenţia va realiza evaluarea externă şi acreditarea instituţiilor de învăţământ vocaţional/tehnic şi superior. Aceasta va aprecia universităţile în baza performanţelor pe componenta educaţie, dar şi pe cea de cercetare şi va stabili categoria, ratingul lor.

Agenţia va avea misiunea de a efectua evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ cu scopul de a testa, pe baza standardelor de calitate, capacitatea organizaţiilor prestatoare de educaţie şi de a contribui la dezvoltarea culturii calităţii învăţământului superior şi vocaţional/tehnic.

„Este foarte important ca această agenţie să existe şi ne propunem să fie instituită cât de curând, după care să pornească procedura de elaborare a standardelor şi a regulamentelor de evaluare şi acreditare. Agenţia va acredita atât programele de studii existente, cât şi instituţiile, care vor trebui să facă dovada unor rigori ale calităţii. La admitere, fiecare candidat va şti care sunt instituţiile acreditate şi, respectiv, programele de studii recunoscute, nu numai în ţară, ci şi peste hotare”, a menţionat viceministrul. Potrivit Lorettei Handrabura, în multe ţări, după instituirea acestei agenţii, numărul instituţiilor care oferă educaţie şi formare profesională s-a redus drastic şi au rămas pe piaţa educaţională doar cele care oferă cu adevărat educaţie de calitate şi sunt competitive.

O agenţie independentă de acreditare a instituţiilor de învăţământ a existat în Republica Moldova până în 2005, după care atribuţiile au fost transmise unui departament din cadrul Ministerului Educaţiei. La scurt timp, şi acesta a fost desfiinţat. Potrivit Ministerului Educaţiei, inexistenţa sau activitatea ineficientă a unei agenţii de control şi asigurare a calităţii poate genera degradarea în continuare a învăţământului vocaţional/tehnic, precum şi a celui universitar şi amplificarea fenomenului „fabricii de diplome”.

În Moldova sunt 66 de şcoli profesionale, 46 de colegii şi 33 de instituţii de învăţământ superior.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.