Nunţile şi cumetriile – mai sănătoase, dar mai mai scumpe
La nunţi şi cumetrii care se fac în localuri nu vor putea fi servite băuturi alcoolice fără timbre de acciz. Persoanele care vor sărbători nunţile, cumetriile sau alte evenimente în localuri de tipul restaurantelor, cafenelelor, caselor de ceremonii nu vor putea să aducă şi să servească băuturi alcoolice fără timbre de acciz, a declarat într-o conferinţă de presă Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), citat de Info-Prim Neo.
„Vin de producţie casnică va putea fi servit la diverse ceremonii, pentru că vinul nu mai este un produs accizat. Dar băuturi tari - rachiu, ţuică, divin - pe sticlele cu aceste băuturi trebuie să fie neapărat aplicate timbre de acciz, acele regulamentare”, a precizat Platon.
Dorian Cibotaru, şeful direcţiei antifraudă fiscală a IFPS, a spus că cele 200 controale efectuate de la începutul anului curent la diferiţi producători, distribuitori, depozite, au demonstrat că cel mai mult se falsifică băuturile alcoolice tari, de fabricaţie locală.
„Am depistat că la băuturile alcoolice tari de import timbrele de acciz au fost falsificate sau erau cu termen de valabilitate expirat doar în proporţie de 5 la sută. Restul 95 la sută timbrele de acciz falsificate sau cu termen de valabilitate expirat sunt aplicate pe sticlele de băuturi alcoolice trai de producţie locală”, a spus el.
Potrivit afirmaţiilor sale, cel mai des sunt depistate cazuri de falsificare a timbrelor de acciz, aplicate pe sticlele de băuturi alcoolice tari, în raioanele de Nord ale Republicii Moldova - 46 la sută din toate cazurile, urmate de raioanele de Sud (29%) şi Centru 25%. Printre unităţile comerciale unde au fost depistate sticle cu timbre de acciz falsificate locul 1 este deţinut de magazinele de dimensiuni medii (60 la sută), dar nici supermarket-urilor acest fenomen nu le este străin.
Cibotaru a mai spus că persoanele mai puţin avizate şi care nu au o pregătire specială pot depista că timbrul de acciz , aplicat pe o sticlă, este fals după lipsa filigranului cu inscripţia: „acciz RM”, lipsa firelor fluorescente, deosebiri de coloristică şi tipul hârtiei, timbrele falsificate se rup mai repede, există şi alte diferenţe.