Alexei Serebreanschi, colonel rezervă SIS, fost șef al spionajului extern, susține că numirea fostului șef SIS, Alexandr Esaulenco, în funcția de ambasador cu misiuni speciale la MAEIE nu este întâmplătoare. Potrivit lui, pe canalele SIS Telegram se scrie că această funcție este temporară, pentru a fi numit ambasador într-o misiune diplomatică a Republicii Moldova peste hotare. Momentan toate funcțiile de ambasador sunt ocupate, cu excepția celei din Azerbaidjan, funcție în care Esaulenco ar urma să fie desemnat într-o lună-două.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Serebreanschi a declarat că „prin intermediul unor canale Telegram apar sistematic acuzații în adresa lui Esaulenco pentru dispariția a două milioane de dolari ca urmare a cazului piloților din Afganistan”. „Având în vedere că legea privind secretul de stat prevede că nu pot fi secretizate informațiile ce reprezintă crimă și informațiile de interes public, am decis să organizez prezenta conferință de presă pentru a informa societatea despre tandemul Dodon-Esaulenco pe cazul dispariției banilor publici”, a spus colonelul în rezervă.
„Reamintesc că la finele anului 2015, în Afganistan a fost doborât un elicopter moldovenesc, iar urmare acestui incident echipajul a fost deținut în calitate de ostatici mai bine de trei ani. Guvernul Republicii Moldova a instituit o celulă de criză și a pus în sarcina SIS identificarea locului deținerii ostaticilor, negocierea și eliberarea cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, SIS a demarat operațiunea peste hotare în vederea eliberării cetățenilor Moldovei. În aceea perioadă Esaulenco deținea funcția de director adjunct SIS, dar nu avea atribuții legale pe linia de activitate a subdiviziunii de spionaj extern, nu avea acces nici la informații și nici la activitățile externe. Însă el personal manifesta un interes criminal față de dosarele secrete a subdiviziunii pe care am condus-o, față de agentura de peste hotare și față de cele două milioane care urmau a fi recuperate și transmise guvernului Republicii Moldova”, a declarat Alexei Serebreanschi.
Potrivit lui, „la acea etapă, nu cunoștea că Dodon pregătea un plan de preluare a controlului asupra SIS, prin numirea la funcții cheie în Serviciu a persoanelor sale de încredere și că Dodon avea un interes personal față de cele două milioane de dolari”. „Urmare a eliberării ostaticilor, Guvernul Republicii Moldova urma să recupereze acele două milioane de dolari. SIS de comun cu alte instituții ale statului, urma să returneze acești bani publici bugetului de stat. Astăzi Telegram canalele, inclusiv cele gestionate de SIS, îl acuză pe Esaulenco că el personal și-a însușit acești bani. Noi nu afirmăm asta, doar punem întrebarea: Ce a făcut Esaulenco pentru recuperarea banilor publici în perioada când acesta a deținut funcția de director SIS?”, afirmă Alexei Serebreanschi.
Colonelul în rezervă face apel către Procuratura Generală pentru a cerceta dacă banii au fost însușiți sau dacă a fost admisă o neglijență în recuperarea resurselor financiare. „Ambele cazuri reprezintă crime grave: furt în proporții deosebit de mare sau neglijența în serviciu. Procuratura urmează să se sesizeze și să inițieze urmărirea penală pentru a investiga acțiunile lui Esaulenco. Totodată, mă adresez public ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, și proaspătului ambasador cu misiuni speciale, Esaulenco: totuși, ce s-a întâmplat cu aceste milioane de dolari despre care scrie presa și Telegram canalele? Ce a făcut MAEIE și SIS pentru recuperarea acestor bani publici?”, se întreabă colonelul în rezervă.
„Înainte de a fi trimis un așa om în Azerbaidjan, trebuie de clarificat ce a făcut Esaulenco cu aceste două milioane de dolari – și această sarcină îi revine actualei conduceri SIS și Procuraturii Generale”, a mai spus Alexei Serebreanschi.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.