32 de mii de salariați au primit tichete de masă în luna august a acestuia an. Cifra este mai mică, cu aproape zece mii de persoane, față de finele anului trecut, în decembrie 2019, când 49,4 mii de salariați au avut tichete de masă. Datele sunt prezentate de Ministerul Finanțelor într-un răspuns oferit Agenției de Presă IPN.
Dacă în anul 2019 au fost acordate tichete de masă în valoare totală de 329 de milioane de lei, în primele opt luni ale anului 2020 acestea sunt în valoare de 173,6 mii de lei. Astăzi circa 356 de angajatori acordă tichete de masă.
Ministerul Finanțelor precizează că valoarea nominală deductibilă în scopuri fiscale a unui tichet de masă, pentru o zi lucrătoare, trebuie să fie cuprinsă între 35 și 55 de lei. Din aceste venituri nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și nici impozit pe venit din salariu.
Din ianuarie anul curent, pentru tichetele de masă eliberate se calculează însă contribuții de asigurări sociale de stat. În perioada 1 ianuarie - 31 august, aferent tichetelor de masă au fost achitate contribuții de asigurări sociale de stat datorate de salariat (6%) în mărime de 10,42 milioane de lei și datorate de angajator (18%), în mărime de 31,27 milioane de lei.
Angajatorul este în drept să acorde salariaților o alocație individuală de hrană, sub forma tichetelor de masă, achitând integral operatorului valoarea nominală a acestora, plata pentru imprimare a tichetelor de masă și alte servicii prevăzute de contractele încheiate între operator și angajator. Este interzis angajatorilor, la oferirea tichetelor de masă, să reducă salariul angajaților beneficiari de tichete de masă.
Valoarea tichetelor de masă în partea în care depășește plafonul de 55 lei, se permit spre deducere în scopuri fiscale, urmare a calculării impozitului pe venit din salariu, contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.