Numărul procurorilor din Republica Moldova este dublu față de media țărilor care fac parte din Consiliul Europei, în timp ce numărul judecătorilor este considerabil mai mic. Observațiile se conțin într-un raport al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, prezentat pe 7 octombrie, transmite IPN.
Potrivit raportului „Justiția Republicii Moldova în cifre – o privire comparativă”, în Republica Moldova există 720 de funcții de procuror și 504 funcții de judecător, iar numărul cauzelor examinate de magistrați la 1000 de locuitori este cu 30% mai mic decât cel al țărilor membre CoE.
De asemenea, în raport se mai arată că, deși în anul 2018 justiției i s-a alocat 1,5% din bugetul de stat, peste media de 0,9% din țările membre ale CoE, totuși suma este cea mai mică din toate țările CoE.
În raport se mai arată că numărul avocaților activi din Republica Moldova este de 2,3 ori mai mic decât media țărilor CoE, fapt determinat de posibilitatea limitată a populației de a plăti pentru serviciile unui avocat și atenției limitate acordate de justiție argumentelor avocaților.
De asemenea, raportul arată că în Republica Moldova cauzele se examinează în instanța de judecată de trei ori mai rapid decât în țările CoE, ceea ce, potrivit CRJM, afectează calitatea actului de justiție.
Prezentă la evenimentul de prezentare a raportului, Veronica Mihailov Moraru, secretar se stat la Ministerul Justiției, a declarat că raportul reprezintă un prilej de a analiza aspectele pozitive și negative din justiție. „Prin metoda comparativă putem trage concluziile cu privire la domeniile în care se poate interveni cu schimbări și politici în vederea consolidării eficienței justiției”, a spus Veronica Mihailov Moraru.
Raportul „Justiția în Republica Moldova în cifre – o privire comparativă”, a fost elaborat de CRJM în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, implementat cu sprijinul Ambasadei Suediei.