Numărul persoanelor cu mai multe datorii a crescut, Veaceslav Ioniță

Numărul persoanelor care spun că au datorii a scăzut, însă numărul celor care aveau împrumuturi din cel puțin două surse a crescut semnificativ. Persoanele cu împrumuturi din trei surse se află într-o situație periculoasă, menționează economistul Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

În luna mai, numărul persoanelor care au spus că au împrumuturi a scăzut, de la 28,9% la 25%. Cei mai mulți au împrumuturi la bănci. Apoi de la instituțiile nebancare, de la rude și prieteni. Cea mai mică este proporția împrumuturilor de la cămătari. Dacă anul trecut moldovenii se împrumutau oficial cu aproape 700 de milioane de lei lunar, în prezent îndatorarea lor crește cu 325 de milioane de lei lunar. Din totalul de 33 de miliarde de lei, volumul creditelor accesate de către moldoveni, 23,8 miliarde de lei sunt din sectorul bancar, iar 9,2 miliarde de lei – din sectorul nebancar.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, situația celor care au împrumuturi și nu le pot întoarce s-a înrăutățit. În luna mai, probleme cu întoarcerea împrumuturilor aveau 30,3% dintre contractanți. „Din cauza crizei, asistăm la situația în care oamenii se tem să ia împrumut, iar cei care au împrumuturi, din păcate, au probleme mari la întoarcerea lor”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că persoanele cu împrumuturi din trei surse se află într-o situație critică. În luna mai erau 55,6 mii de cetățeni care aveau datorii din trei surse. „Cea mai mare dificultate este la întoarcerea împrumuturilor la cămătari. 43,8% dintre cei cu împrumuturi au spus acest lucru. 22,8% au spus că au probleme la întoarcerea datoriilor față de rude și prieteni. 21,3% față de sectorul nebancar, iar 12,9% față de bănci”, a menționat expertul.

În primele patru luni ale anului 2022, moldovenii au luat credite de la bănci și instituții nebancare în sumă de aproape 1,3 miliarde de lei. Volumul total al creditelor a ajuns la 33 de miliarde de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.