Numărul ordonanţelor de protecţie emise în cazurile de violenţă în familie este în creştere, arată datele unui raport prezentat marţi, 31 martie, de către Asociaţia Promo-LEX. Dacă în anul 2012 au fost emise 450 de ordonanţe, în primele 9 luni ale anului 2014 numărul lor s-a dublat. Raportul, care se referă la perioada 2012-2014, arată că victimele violenţei în familie nu sunt pe deplin conştiente de posibilităţile pe care le oferă legea şi nu cunosc despre existenţa organelor care sunt obligate să acţioneze în asemenea situaţii, transmite IPN.
Alexandru Postica, unul dintre autorii raportului, a declarat că doar 22% din totalul victimelor intervievate cunoşteau, înainte de a obţine odonanţa, despre competenţele asistenţilor sociali în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei. O altă cifră alarmantă arată că 50% din victime nu au încredere în reuşita poliţiei de a le oferi protecţie, iar unele victime afirmă că angajaţii poliţiei de cele mai multe ori încearcă să medieze conflictul, dar nu recurg la acţiuni ferme de sancţionare a agresorilor.
Alexandru Postica apreciază pozitiv adoptarea de către autorităţi a mai multor instrucţiuni care au adus claritate în ceea ce priveşte acţiunile care urmează a fi întreprinse în prevenirea violenţei în familie. Cu toate aceste, autorul menţionează că există probleme cu privire la modul diferit de tratare a cererilor, şi anume aplicarea neuniformă a prevederilor Codului Penal şi a Codului Contravenţional.
Autorii raportului consideră necesară adoptarea de către Curtea Supremă de Justiţie a unei decizii cu privire la uniformizarea practicii judiciare în soluţionarea cazurilor de violenţă în familie. Autorii mai recomandă semnarea şi ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. De asemenea, se cere instruirea actorilor relevanţi în domeniu, dar şi crearea în fiecare unitate teritorial-administrativă a centrelor de urgenţă pentru victimele violenţei în familie.
Raportului de evaluare a modului de emitere şi executare a ordonanţelor de protecţie în cazurile de violenţă în familie în perioada 2012-2014 a fost realizat în baza informaţiilor primite de la toate organele de resort, dar şi în baza a 125 de interviuri cu reprezentaţii poliţiei, a direcţiilor asistenţă socială şi a victimelor violenţei în familie care au beneficiat de ordonanţă de protecţie.