Numărul migranţilor moldoveni este mai mic decât cel vehiculat frecvent, studiu

Numărul migranţilor din Moldova este mai mic decât cel vehiculat frecvent de diferite persoane. Astfel, 411 mii de moldoveni sunt în migraţie internaţională de lungă durată, iar 109 mii practică migraţia sezonieră. Aceste rezultate se conţin în studiul „Date relevante despre migraţia din Moldova”, prezentat în cadrul lansării proiectului Nexus Moldova, transmite IPN.

Nicolaas de Zwager, coordonatorul proiectului Nexus Moldova şi fondatorul IASCI, a comunicat la evenimentul de lansare că, potrivit datelor studiului, nu poate fi vorba despre circa un milion de migranţi moldoveni, aşa cum se vehicula anterior. Potrivit datelor, până în prezent au revenit acasă 44 mii de migranţi, jumătate din ei în ultimii 3 ani. 370 mii de moldoveni se află peste hotare la muncă, 18400 – la studii, iar 18700 – în scopul reîntregirii familiei.

În acelaşi timp, 109 mii de cetăţeni moldoveni practică migraţia sezonieră. Dintre aceştia, 88 mii muncesc în Federaţia Rusă, iar 7700 – în Italia. Cei mai mulţi din migranţii sezonieri sunt bărbaţi, circa 72%, majoritatea fiind din mediul rural.

Nicolaas de Zwager a spus că prin acest proiect se propune ca scop ajutarea moldovenilor să-şi atingă obiectivele lor personale legate de migraţie. „Prin iniţiativa noastră nu dorim să încurajăm sau să oprim migraţia. Mai curând să asigurăm, prin intermediul partenerilor noştri la toate nivelurile, un sprijin practic care să facă întregul ciclu migraţional – de la faza dinaintea plecării până la reîntoarcere – pe cât de eficient posibil”, a comunicat coordonatorul proiectului Nexus Moldova.

Studiul arată că valoarea totală a remitenţelor transmise de gospodăriile de migranţi pe termen lung este de 920 de milioane de euro, dintre care 48% sunt folosite în consum, iar restul pentru economii (21%), investiţii în imobile (25%) şi în afaceri (5%).

Nexus Moldova este finanţat de UE, implementat de un consorţiu condus de IASCI, Austria, şi cofinanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat în cadrul evenimentului că migraţia uneori este o necesitate, câteodată este o oportunitate, dar uneori poartă şi anumite riscuri. Potrivit oficialului european, există şi migraţie lipsită de responsabilitate, care duce la traficul de fiinţe umane şi migraţie ilegală. Pirkka Tapiola a menţionat că proiectul aduce o valoare adăugată Biroului relaţii cu diaspora, promovează beneficii pentru Moldova, dar şi pentru ţările de destinaţie pentru migranţii moldoveni. El a spus  că unii migranţi moldoveni au revenit în ţară şi au investit în afaceri de succes, iar UE va continua să susţină Republica Moldova pentru a diminua efectele negative ale migraţiei.

Şeful Biroului relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, a menţionat că proiectul lansat este o inspiraţie şi un ajutor substanţial în promovarea relaţiilor cu diaspora. De asemenea, acesta a transmis un mesaj din partea secretarului general al Guvernului, Victor Bodiu, care a menţionat că lansarea studiului Nexus Moldova a început demitizarea cifrelor despre migraţia moldovenilor. Totodată, rezultatele studiului vor ajuta în procesul de elaborare a două documente legate de diasporă.

Nexus Moldova este un prototip al unei platforme de servicii integrate şi durabile pentru migranţi. Proiectul va oferi soluţii practice pentru ajutorarea migranţilor moldoveni/diasporei în vederea realizării scopurilor prin intermediul unei platforme care permite o bună comunicare şi dezvoltarea comunităţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.