Numărul incidentelor de atac la securitatea cibernetică este în creştere

Centrul pentru Securitatea Cibernetică din cadrul Centrului de Telecomunicaţii Speciale – singura instituţie din ţară abilitată să recepţioneze alerte în reţeaua de internet şi să expedieze, cu titlu de informare, date despre tipurile de incidente de atac la securitatea cibernetică – a prezentat de la începutul anului 35 de rapoarte despre incidente care prezintă risc pentru securitatea informaţională a Guvernului.

„În cazul depistării unui incident, comunicăm despre riscurile şi tipul incidentului şi venim cu remedierea, în cazul în care nu sunt specialişti în cadrul instituţiilor supuse riscurilor”, a precizat Natalia Spânu, şefa Centrul pentru Securitatea Cibernetică,  la o conferinţă despre provocările, tendinţele şi soluţie în materie de securitate cibernetică.

Numărul incidentelor în ultima perioadă este în creştere, a mai spus Natalia Spânu. Această situaţie ar putea fi explicată prin faptul că tot mai mulţi cetăţeni utilizează dispozitivele mobile pentru a accesa paginile de pe internet.  „Este nevoie de o politică de securitate în cadrul instituţiilor. Avem tehnologii informaţionale foarte deştepte şi trebuie să ţinem pasul cu ele şi să fim conştienţi cu privire la riscurile şi ameninţările la care ne expunem. Măsurile de securitate a sistemelor informaţionale presupun în primul rând instalarea softurilor licenţiate”, a subliniat Natalia Spânu.

În cadrul conferinţei s-a menţionat că numărul alertelor de viruşi detectaţi în mailurile primite a crescut de la 9 la 107 pe zi, în ultimele 6 luni ale anului curent, ceea ce reprezintă o creştere a numărului de alerte de 12 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Directorul Departamentului justiţie penală şi a legii în cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Donald Carroll, a menţionat că Republica Moldova beneficiază de asistenţă din partea experţilor americani în combaterea crimelor cibernetice. „În ultimii ani am donat peste 100 de mii de dolari pentru instruirea colaboratorilor implicaţi în combaterea crimelor cibernetice. Oferim şi instruiri peste hotare pentru anchetatorii din Republica Moldova”, a menţionat Donald Carroll. El a mai spus că Moldova a avut probleme grave la capitolul traficului de fiinţe umane şi s-a constatat necesitatea combaterii acestei infracţiuni care are şi caracter cibernetic. Asigurarea securităţii spaţiului cibernetic este importantă şi prin prisma neadmiterii infracţiunilor de spălare de bani, a mai spus reprezentantul misiunii diplomatice.

  • natalia spanu despre masuri.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.