Numărul femeilor alese în funcţia de primar, după alegerile locale din luna iunie, este în creştere, în comparaţie cu scrutinul de acum 4 ani. Progresul nu se referă, însă, şi la funcţiile de consilieri locali, unde se atestă o descreştere. Experţii în domeniu susţin că femeile au demonstrat că pot fi eficiente şi au consolidat poziţiile, dar, totuşi, influenţa politicului la constituirea listelor pentru funcţia de consilier îşi lasă amprenta sa.
Cristian Ciobanu, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat marţi, 14 iulie, la o conferinţă de presă la IPN că la acest scrutin au fost alese 185 de femei în funcţiile de primar din 898 de primării, ceea reprezintă cu 20 de persoane mai mult decât acum 4 ani. „Chiar dacă numărul candidatelor femei nu a fost mai mare în comparaţie cu 2007, dar succesul lor a fost mai mare. Ele s-au dovedit a fi mai bune candidate, prin experienţă, prin lucruri deja realizate, pentru că barierele de intrare în politică sunt mult mai mari pentru femei”, a notat Cristian Ciobanu.
În ceea ce ţine de ponderea femeile în rândul candidaţilor la funcţiile de consilieri locali, dacă în 2007 aceasta constituia 33,2%, în 2015 aceasta a scăzut până la 29,8%. Cristian Ciobanu a menţionat că femeile nu doar că sunt mai puţin înaintate pe liste consilierilor şi poziţionate dezavantajos, dar sunt şi mai puţin alese, din cauza faptului că nu sunt promovate.
Andrei Brighidin, de la Fundaţia Est Europeană, a declarat că în cadrul acestui scrutin femeile au demonstrat că pot fi mai eficiente şi că şi-au consolidat poziţiile şi atunci când electoratul cunoaşte candidaţii, femeile sunt mai puţin dezavantajate. „O concluzie este şi aceea că există dorinţă în rândul femeilor de a candida, ceea ce combate miturile că femeile nu au curaj”, a notat Andrei Brighidin.
Brighidin a menţionat că datele nesatisfăcătoare cu privire la egalitatea de gen în politică şi în procesul electoral sunt provocate de cei doi ani de inacţiune vizavi de obligaţiile pe care Republica Moldova şi le-a asumat inclusiv prin ratificare instrumentelor internaţionale, dar şi prin adoptarea documentelor corespunzătoare de politici la nivel naţional.
Preşedinta Gender-Centru, Valentina Bodrug-Lungu, a menţionat că societatea nu trebuie să uite că femeile reprezintă 50% din totalul populaţiei, ceea ce ar însemna în mod normal şi legitim ca şi vocea femeilor să fie auzită şi promovată la toate nivelurile. Valentina Bodrug-Lungu a menţionat că Republica Moldova deja de ani buni şi-a asumat eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei şi şi-a luat angajamentul de a promova instrumente importante de promovare a acestora, inclusiv prin cota de gen, însă situaţia din prezent denotă că angajamentele asumate nu sunt realizate.