Bolile cardiovasculare (BCV) provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot fi influențate de diverși factori de risc, cum ar consumul de tutun și alcool, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, până la poluarea aerului. La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, difuzat cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, marcată la 29 septembrie, în perioada pandemiei COVID-19 persoanele cu boli cardiovasculare au fost expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii, iar din cauza unei vulnerabilități sporite au fost nevoite să se izoleze.
În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020, în Repulica Moldova, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, cu 1360 mai multe comparativ cu 2019.
În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12566 persoane), bolile cerebro-vasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 persoane), cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).
Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare sunt dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, zahăr și sare, activitate fizică insuficientă, consum de alcool și de tutun.
Medicii recomandă să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, să menținem tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge în limitele normei.
În anul curent, obiectivul global al Zilei Mondiale a Inimii este de a valorifica puterea telemedicinii pentru a îmbunătăți conștientizarea, prevenirea și gestionarea maladiilor cardiovasculare.