Numărul copiilor obezi este în creştere
În Republica Moldova aproximativ 15 mii de copii sunt supraponderali, iar numărul acestora este în creştere cu fiecare an. Afecţiunea predomină în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 şi 15 ani, dar se întâlneşte frecvent şi în grupul copiilor cu vârstă preşcolară, susţine şefa secţiei de endocronologie pediatrică, Zinaida Moraru, de la spitalul pentru copii „Emil Coţaga”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Zinaidei Moraru, obezitatea copilului nu apare peste noapte, indiferent de vârsta lui. Această afecţiune este stimulată de anumiţi factori genetici şi dobândiţi. Din factorii genetici pot fi genele transmise de la părinti la copii, iar în cei dobândiţi se încadrează alimentaţia nesănătoasă compusă preponderent din hiperglucide şi hiperlipide, adică dulciuri şi grăsimi.
Obezitatea este provocată de tipul de viaţă static, deoarece copii stau tot mai mult timp în faţa calculatorului şi a televizorului în loc să se joace în aer liber. Şi trăirile psihologice puternice afectează negativ starea de sănătate a copiilor. Astfel, stresul poate duce la supraponderabilitate. Acesta poate fi cauzat de plecarea părinţilor peste hotare, decesul unui părinte, dar apare şi la copiii abuzaţi sexual.
Medicul Zinaida Moraru a mai spus că numărul copiilor supraponderali este mai mare în localităţile urbane decât în cele rurale. Un copil supraponderal prezintă un risc sporit pentru dezvoltarea factorilor sindromului metabolic la maturi, deoarece obezitatea din timpul copilăriei duce la probleme în timpul maturităţii. Iar lupta împotriva obezităţii în rândul copiilor reprezintă modalitatea cea mai sigură de scăderea a numărului persoanelor afectate de boli cardiovasculare, deoarece aceste boli pornesc din perioada copilăriei.
Potrivit Zinaidei Moraru, obezitatea poate fi prevenită prin diagnosticarea precoce a copilului prin diverse teste de apreciere a glicemiei, tensiunii arteriale, dar şi testul toleranţei la glucoză.