Numărul copiilor din instituţiile rezidenţiale continuă să fie mare, studiu

În Republica Moldova, numărul copiilor care se află în instituţiile rezidenţiale continuă să mare, chiar dacă numărul de admiteri pe an în sistemul rezidenţial este mai mic decât cel al ieşirilor. Aceasta este una dintre constatările unui studiu prezentat miercuri, 6 mai, în cadrul unui atelier de lucru la care au participat reprezentanţii autorităţilor, ai societăţii civile şi parteneri de dezvoltare. În cadrul acestei activităţi, care se va desfăşura timp de 2 zile, actorii implicaţi urmează să vină cu propuneri pentru elaborarea Planului de acţiuni cu privire la implementarea Strategiei pentru protecţia copilului pe anii 2014-2020, transmite IPN.

Acelaşi studiu relevă că unii copii din sistemul rezidenţial au avut multiple plasamente, iar acest fapt este unul dăunător şi care afectează grav dezvoltarea copilului, determinând instabilitate psihică, retard psihofizic. Autorii studiului susţin că transferul copilului dintr-o instituţie rezidenţială în alta trebuie evitat. O altă constatare a studiului este că într-o instituţie sunt plasaţi copii de diferite vârste, iar decalajul mare de vârstă reprezintă o îngrijorare legată de siguranţa copiilor mici, care se află în aceeaşi instituţie cu adolescenţii şi tinerii. În opinia autorilor studiului, această problemă trebuie să fie abordată ca o prioritate.

Prezent la eveniment, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Ruxanda Glavan, a declarat că până în prezent au fost întreprinse eforturi constante pentru a asigura respectarea drepturilor tuturor copiilor şi a îmbunătăţi situaţia în ceea ce ţine dezinstituţionalizarea copiilor. „Cu toate acestea, din păcate statisticile şi studiile ne arată că încă nu s-a renunţat definitiv la practicile de plasare a copiilor în şcolile de tip-internat. Din păcate, mai persistă fenomene de abuzuri şi violenţe asupra copiilor. Mai vedem practic în fiecare săptămână situaţii în care familiile îşi neglijează copiii şi atunci ne punem întrebarea care ar trebui să fie acţiunile noastre pentru a reduce la zero aceste fenomene?”, a notat ministrul.

Boris Gâlcă, consilier în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale al prim-ministrului Chiril Gaburici, a declarat că protecţia drepturilor copiilor reprezintă o prioritate în agenda Guvernului. Consilierul a menţionat că Republica Moldova a înregistrat succese remarcabile în reformarea sistemului de protecţie a copilului, iar toate politicile şi actele care au fost elaborate până în prezent nu se prăfuiesc pe rafturi, dar se implementează. Şi strategia care este în curs de dezvoltare urmează să fie una cu impact în beneficiul copiilor.

Margarita Tileva, reprezentant adjunct UNICEF, a declarat că până în prezent au fost obţinute un şir de succese în acest domeniu şi reformele care au fost realizate până acum vor servi drept temelie solidă pentru îmbunătăţirea în continuare a sistemului de protecţiei a copilului. „Avem nevoie de un mecanism de colaborare intersectorială, interministerială pentru ca împreună să putem atinge rezultate înalte şi, cel mai important, măsurabile. Trebuie să depăşim abordările individualiste şi să lucrăm împreună pentru copiii din Republica Moldova. Crearea unui cadru clar de implementare ne va ajuta să stabilim foarte clar rolurile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi   pentru a evita suprapunerile”, a notat Margarita Tileva. 

Atelierul de lucru se va desfăşura în perioada 6-8 mai.

  • ruxanda glavan despre sistemul de protectia a copilului.mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.