Numărul condamnărilor R. Moldova la CEDO va fi în continuare în creştere, susţin experţii
Numărul condamnărilor R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va fi în continuare în creştere, chiar dacă anterior au fost operate modificări în legislaţie referitor la dreptul de regres al statului, se arată în studiul analitic anual „100 cele mai presante probleme ale R. Moldova în 2007”.
Potrivit autorilor, în 2008 se aşteaptă adoptarea hotărârilor în baza cererilor depuse de Unistar Ventures, Hotelul Dacia, Megadat.com ş.a. Acestea vor depăşi „recordul” compensaţiilor în calitate de satisfacţie echitabilă de ordinul milioanelor de euro, care iarăşi vor fi achitate din bugetul de stat.
Deşi obligaţiile pecuniare sunt executate în termen, Guvernul R. Moldova se face responsabil în continuare pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil; dreptul la un recurs efectiv; dreptul la
proprietate; dreptul la libera exprimare; dreptul de a nu fi supus torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante; libertatea de religie; încălcarea principiilor stabilităţii hotărârilor judecătoreşti şi securităţii raporturilor juridice, ş.a., ceea ce face să concluzionăm că Hotărârile CEDO sunt executate doar parţial, se spune în raport.
Printre factorii care conduc la condamnarea R. Moldova la Curtea Europeană, experţii menţionează neglijarea obligaţilor asumate de Guvernul R. Moldova, prin continuarea încălcărilor deja constate
de Curte în cauzele anterior examinate; neiniţierea de către Guvernul R. Moldova a reglementării acordurilor amiabile în cauzele în care se
denotă o vădită încălcare a prevederilor Convenţiei şi protocoalelor sale;
lipsa precedentelor de sancţionare a funcţionarilor, ca urmare a condamnării R. Moldova de Curte; neaplicarea, necunoaşterea şi/sau neglijarea jurisprudenţei Curţii de către instanţele judecătoreşti şi colaboratorii organelor de drept.
Alocarea fondurilor extrabugetare pentru achitarea sumelor de bani în calitate de despăgubiri, stabilite prin condamnările Curţii, riscă de a afecta distribuirea raţională a surselor financiare în alte domenii care la moment necesită o atenţie deosebită – înlăturarea consecinţelor secetei, asigurarea cu apă potabilă de calitate, educaţie, condiţii sanitare elementare ale deţinuţilor, asigurarea dreptului la un trai decent, asigurarea cu servicii de calitate a grupurilor social-vulnerabile, etc, atenţionează autorii.
Până în prezent R. Moldova a fost condamnată în peste 100 de hotărâri de către CEDO fiind obligată să achite despăgubiri de aproape 2 mln euro. De la începutul anului 2008, Guvernul a fost condamnat în patru cauze la CEDO.