Numărul chişinăuienilor care renunţă la încălzirea centralizată este în creştere
Numărul chişinăuienilor care renunţă la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, în favoarea încălzirii autonome, este în creştere. Dacă în anul 2010 numărul apartamentelor deconectate a fost de 783, atunci în 2011, până la data de 11 octombrie, acesta ajunge la 1289.
Purtătorul de cuvânt al SA „Termocom”, Iuliana Boguşevschi, a declarat pentru Info-Prim Neo că, în cazul în care numărul de debranşări va creşte, sistemul centralizat de alimentare cu energie termică va fi pus în pericol. „Nu este exclus că vom ajunge în situaţia de la Bălţi, în care s-a atins deja punctul critic, şi nu excludem că în câţiva ani, dacă continuăm cu aceste ritmuri, am putea pune în pericol şi chiar să renunţăm la căldura centralizată”, a menţionat Iuliana Boguşevschi.
Deconectarea în masă a apartamentelor de la sistemul centralizat de încălzire a început în 2001. O ascensiune culminantă a fost înregistrată în anii 2003-2004, când peste 5 mii de apartamente se deconectau anual. Cauzele ţin de neasigurarea cu apă caldă în acei ani şi, nu în ultimul rând, de o carenţă în asigurarea calităţii agentului termic livrat. Consumatorii care dispuneau de posibilităţi de a-şi instala o sursă alternativă de încălzire, au făcut-o, instalându-şi cazane autonome.
În anii 2005 şi ulterior, când calitatea a revenit la parametrii normali, s-a înregistrat o descreştere simţitoare a numărului solicitărilor de debranşare de la sistemul centralizat, ca în 2011 să crească din nou. „Consumatorii nu mai invocă deja problema lipsei de calitate a serviciului prestat, ci pe cea a lipsei de mijloace financiare suficiente pentru a achita consumul de energie termică. Este o problemă în care ar trebui să se implice şi autorităţile locale, şi autorităţile centrale, pentru că nici acea compensaţie care este acordată nu acoperă necesităţile consumatorilor”, a notat Iuliana Boguşevschi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SA „Termocom”, partea cea mai gravă este că în mare parte, în cazul cererilor care parvin spre deconectare, consumatorii nu au acum posibilitatea să-şi instaleze surse alternative de termificare . „Ei sunt conştienţi când depun cerere la Termocom să se debranşeze şi spun că nu au posibilitatea să-şi instaleze încălzire autonomă, încălzire de alternativă. Respectiv, există riscul să avem şi anumite cazuri de degerături sau alte situaţii regretabile”, a mai spus Iuliana Boguşevschi.