Numărul cazurilor de abandon a copiilor a scăzut considerabil la nivel municipal

Numărul cazurilor de abandon sau refuz al copiilor la naștere a scăzut considerabil  pe parcursul ultimilor șaisprezece ani. Dacă în anul 2001 în Chișinău au fost abandonați 217 copii, în anul 2017 părinții au renunțat la doi copii. Într-un răspuns pentru IPN, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului (DMPDC) menționează că acest fapt se datorează programelor de prevenire a abandonului și instituționalizării copiilor.

În acest scop a fost inițiat și programul „Mellow Parenting”, implementat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil” în colaborare cu DMPDC. Scopul Programului este de a îmbunătăți siguranța, bunăstarea și dezvoltarea copiilor vulnerabili până la cinci ani, în special în cazuri cu risc sporit de abandon și separare din cauza lipsei de îngrijire parentală adecvată și a relațiilor părinte-copil slab dezvoltate.

Cât privește numărul cazurilor de abandon sau refuz al copiilor la naștere, în anul 2005 acesta a constituit 106 copii; în anul 2011 – 44 de copii; în  2015 – 15 copii; în 2016 – patru copii (dintre care doi au fost reintegrați în familia biologică), iar în 2017 – doi copii.

Totodată, a crescut considerabil numărul copiilor dezinstituționalizați. Dacă în anul 2012 în centrele de plasament statale sau nestatale erau 460 de copii, la sfârșitul semestrului I al anului curent erau 172 de copii. Dacă în gimnaziile-internat în anul 2005 erau 1218 copii, la 1 septembrie 2017 – doar 96 de copii.

Pentru prevenirea instituționalizării, cât și pentru reintegrarea copiilor din instituțiile rezidențiale se întreprind mai multe acțiuni. Printre acestea se numără sprijinul familial, cu acordarea ajutorului bănesc: 46 de familii au primit suma de 176 de mii de lei. Este vorba și despre ajutorul financiar acordat prin intermediul Fondului municipal de susținere socială a populației familiilor social-vulnerabile, de care au beneficiat 301 familii cu 551 de copii. Prin intermediul sponsorilor cu care conlucrează Direcția, 2664 de familii social-vulnerabile cu 3129 copii au beneficiat de ajutor umanitar și 13 familii – de ajutor financiar.

La inițiativa DMPDC, al șaptelea an consecutiv, Consiliul municipal Chișinău alocă surse financiare pentru procurarea abonamentelor de călătorie în transportul public pentru copiii rămași fără ocrotire părintească, din instituțiile rezidențiale și din familii socialmente vulnerabile. În anul 2016 au fost distribuite 5 727 de abonamente copiilor care fac parte din categoriile menționate, iar suma totală alocată de CMC în acest scop constituind 400 890 lei pe an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.