Numărul bolnavilor de tuberculoză e în descreştere, dar sunt mai frecvente formele grave

Numărul persoanelor infectate cu tuberculoză în Republica Moldova este în descreştere comparativ cu anii precedenţi. Creşte însă incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu forme grave, cu rezistenţă la antibiotice. Potrivit ultimelor date oferite de Ministerul Sănătăţii, la nivel mondial Moldova ocupă locul 27 după numărul de bolnavi, transmite IPN.

În ţară sunt înregistrate oficial aproximativ 5 mii de persoane cu tuberculoză, cu circa 800 de cazuri mai puţin comparativ cu anul 2005.  Potrivit ministrului sănătăţii în exerciţiu, Andrei Usatîi, în urma unui program mondial de combatere a tuberculozei pentru anul 2006 - 2015, au fost trataţi deja 40 de milioane de pacienţi care suferă de această maladie, printre care şi cetăţeni moldoveni. Cea mai afectată zonă a Republicii Moldova este cea din stânga Nistrului. La Râbniţa sunt 218  bolnavi la 100 de mii de oameni, la Slobozia  rata este de 198 de pacienţi cu tuberculoză, iar la Camenca şi Tiraspol – 120.

Potrivit ministrului, este foarte importantă depistarea la timp a bolii, deoarece se micşorează riscul răspândirii bacteriilor. Persoanele depistate cu tuberculoză sunt asigurate cu tratament gratuit, inclusiv din alocaţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Fondului Global. „Anul trecut am primit 92 de milioane de lei de la OMS pentru modernizare şi asigurarea tratamentului”, a remarcat Andrei Usatâi, la o conferinţă de presă.

Şeful de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Jarno Habicht, a declarat, la aceeaşi conferinţă, că tuberculoza este pretutindeni, la fel trebuie să fie şi serviciile de tratament, iar Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Republica Moldova are rolul de a oferi susţinere autorităţilor ţării în acest sens. „În fiecare zi în întreaga lume mor mii de oameni din cauza acestei maladii. Noi vom ajuta Republica Moldova să combată tuberculoza", a spus Jarno Habicht.

Liliana Domente, medic la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, a sfătuit cetăţenii Republicii Moldova să se adreseze la timp la medic. „Doar depistarea la timp şi sprijinul comunităţii poate aduce succese”, a spus medicul.

Conferinţa de presă a fost organizată de Ministerul Sănătăţii cu ocazia „Zilei mondiale de prevenire şi profilaxie a tuberculozei”, marcată la 24 martie. Anul acesta compania de combatere a tuberculozei a avut genericul: „Stopaţi tuberculoza în timpul generaţiei noastre”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.