Numărul beneficiarilor serviciului de probaţiune este în creştere
Numărul beneficiarilor serviciului de probaţiune este în creştere. Dacă la începutul anului 2011 acesta constituia 7200 de persoane, în prezent s-a ridicat la 8 400. Datele au fost prezentate, la 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de aniversarea a 5-a de la crearea serviciului, transmite Info-Prim Neo.
Şeful adjunct al Oficiului Central de Probaţiune pe lângă Departamentului Instituţii Penitenciare, Vladimir Popa, a declarat că numărul persoanelor din serviciul probaţiune este practic de două ori mai mare decât cel al deţinuţilor. Actualmente în serviciu se află și 148 de minori, însă pe parcursul anului numărul acestora variază.
Un succes menționat este scăderea recidivelor. „Dacă în anul 2010 existau 99 de cazuri de săvârşire repetată a infracţiunilor, în 2011 sunt 87 de cazuri, fapt ce vorbeşte despre faptul că persoanele sunt îndreptate pe o cale corectă, datorită asistenţei, supravegherii şi a acţiunilor ce contribuie la reintegrarea persoanelor în societate”, a notat Vladimir Popa.
Leo Tigges, secretarul general al Organizației Europene de Probațiune, al cărui membru în acest an a devenit Serviciul de Probațiune din Moldova, a declarat că în Moldova probațiunea se dezvoltă cu paşi rapizi, comparativ cu alte state pe care le-a vizitat. Serviciul are un rol important pentru că oferă şi cetăţenilor un grad de protecţie mai mare.
Secretarul a menţionat că în Olanda serviciul de probaţiune există peste 200 de ani, dar a fost nevoie de foarte mult lucru pentru a-l aduce la etapa din prezent. „Republica Moldova poate să înveţe din greşelile pe care noi le-am făcut şi să nu le repete”, a notat Leo Tigges.
Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia, a declarat că cel mai important rezultat înregistrat pe parcursul acestor ani este scăderea numărului deţinuţilor, de la peste 10 mii la circa 6 mii. Potrivit lui, costurile reintegrării unui deţinut sunt mult mai mici decât pentru întreţinerea în detenţie. Totodată în serviciul de probaţiune condamnaţii pot munci, achită impozite şi continuă să aibă grijă de familie.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectul „Consolidarea capacităţii de implementare a alternativelor la detenţie în Moldova”, implementat de Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al OSI și grație asistenței financiare oferite de NORLAM.
Probaţiunea a fost lansată pentru a oferi delincvenţilor şansa să-şi ispăşească vina în condiţii alternative detenţiei. Ei fac muncă în folosul comunităţii, ceea ce le permite să fie integraţi în societate, să nu fie izolaţi. În Moldova bazele sistemului de probaţiune au fost puse încă în 2002. Atunci, cu sprijinul UNICEF, au fost create primele modele de probaţiune în 3 raioane ale ţării. Acest serviciu a fost dezvoltat în cooperare cu Ministerul Justiţiei şi ONG-urile care activează în domeniu. În 2005 Guvernul s-a angajat să creeze serviciul de probaţiune în cadrul Ministerului Justiţiei, iar în 2007 au fost deschise 42 de oficii de probaţiune pe întreg teritoriul ţării. În 2008 cadrul legal cu privire la probaţiune a fost definitivat prin adoptarea, în luna iunie, a Legii cu privire la probaţiune.