Numărătoare inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării, campanie

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au lansat o campanie publică intitulată: „Numărătoare inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: 7 zile-7 priorităţi”, în cadrul căreia vor organiza acţiuni publice şi vor reaminti, pe parcursul a 7 zile, despre 7 angajamente care trebuie să fie realizate până la sfârşitul sesiunii parlamentare de primăvară-vară.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN, că guvernarea mai poate să-şi onoreze angajamentele asumate în ceea ce priveşte consolidarea responsabilităţii financiare a partidelor politice în campania electorală, consolidarea rolului Comisiei Electorale Centrale, pentru a responsabiliza partidele politice în utilizarea fondurilor în campania electorală, dar şi pentru a responsabiliza partidele să scape de dependenţa intereselor oligarhilor şi  grupurilor economice.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, este importantă şi asumarea angajamentului de promovare a egalităţii de gen, prin introducerea cotelor de repartizare a femeilor şi bărbaţilor, consolidarea integrităţii publice, adoptarea legii 2%, promovarea politicilor antitutun. Guvernarea trebuie să-şi ducă la capăt şi angajamentul de promovare a transparenţei acţionariatului mijloacelor media, dar şi a transparenţei în cadrul licitaţiilor publice şi a privătizării bunurilor publice.

Reprezentantul Coaliţiei Pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a menţionat că finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale este una din restanţele majore ale guvernării. „Am încercat, pe cât a fost posibil, să susţinem aprobarea legislaţiei de finanţare a partidelor politice şi a campaniei electorale, dar din păcate proiectele care au trecut de Guvern nu au fost analizate de către Parlament. Au fost momente când cele două proiecte au fost incluse pe agenda Parlamentului, ca a doua zi să dispară. Ne pare rău de acţiunile inconsecvente ale Parlamentului şi sperăm că partidele politice să revină la acest subiect”, a spus Nicolae Panfil.

Acesta a precizat că legislaţia privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale va oferi Comisiei Electorale Centrale atribuţii directe de monitorizare şi de control al cheltuielilor partidelor şi concurenţilor electorali. Cât priveşte responsabilizarea partidelor politice, Nicolae Panfil a spus că proiectele care urmează să fie votate precizează expres ce riscă un partid politic când utilizează fonduri nedeclarate, când nu raportează în modul corespunzător veniturile şi cheltuielile. Republica Moldova s-a confruntat în campaniile electorale anterioare cu probleme la acest capitol, care riscă să se repete şi în campania electorală din toamna acestui an.

Nicolae Panfil a declarat că este nevoie de mecanism de verificare de unde vin şi ce se face cu banii din campania electorală. Proiectele ajunse în legislativ propun soluţii, iar dacă Parlamentul va tergiversa adoptarea acestora, Republica Moldova nu va avea o clasă politică curată nici după alegerile parlamentare din toamnă şi nici după cele locale din anul viitor.

  • nicolae panfil despre restante.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.