Nu toţi primarii şi preşedinţii ştiu că trebuie să-şi facă publice declaraţiile de avere
Până acum niciun primar, preşedinte sau consilier raional nu şi-a publicat declaraţia de avere pe paginile oficiale ale instituţiilor pe care le conduc pentru că mulţi nu au ştiut că legea îi obligă să facă acest lucru. Într-un comunicat de presă al Asociaţiei Presei Independente se menţionează că nici deputaţii şi miniştrii nu se grăbesc să-şi publice declaraţiile, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit API, până pe 16 februarie unica declaraţie plasată pe site-ul Guvernului Republicii Moldova este cea a prim-ministrului Vlad Filat. Declaraţiile a şase miniştri (Iurie Leancă, Marcel Răducan, Gheorghe Şalaru, Mihail Şleahtiţchi, Valentina Buliga şi Andrei Usatâi), la fel ca şi ale viceprim-miniştrilor Eugen Carpov şi Mihai Moldovanu şi a preşedintelui Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, deocamdată nu au fost plasate nici pe site-ul Guvernului, nici pe paginile web ale instituţiilor publice pe care le conduc.
Din cei 101 de deputaţi, doar spicherul Marian Lupu şi-a publicat pe site-ul oficial al Parlamentului declaraţia cu privire la venituri.
Vadim Enicov, membru al Comisiei centrale de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi, a declarat pentru API că persoanele care nu depun aceste declaraţii ar trebui să fie sancţionate disciplinar. „Cel puţin, aşa ar trebui să se întâmple, fie prin mustrare, avertizare sau eliberare din funcţie. Cred că cea din urmă este cea mai bună soluţie şi ar fi un exemplu şi pentru alţii, pentru a-i stimula să-şi declare veniturile. În cazul în care sancţiunile disciplinare nu-şi fac efectul, este pornită urmărirea penală, unde se aplică sancţiuni sub formă de amendă sau chiar privaţiune de libertate”, spune Vadim Enicov. Cu toate acestea, până în prezent, niciun funcţionar nu a fost sancţionat pentru eschivarea de la declararea sau publicarea veniturilor.
În perioada 8-16 februarie, încă trei demnitari şi-au publicat declaraţiile de avere pe paginile oficiale. Aceştia sunt ministrul culturii, Boris Focşa, viceministrul educaţiei, Loretta Handrabura şi guvernatorul UTA “Gagauz Yeri”, Mihail Formuzal. În total 26 de demnitari şi-au publicat declaraţiile. Termenul expiră pe 3 martie.
Asociaţia Presei Independente desfăşoară campania „Avere la vedere”, prin care promovează transparenţa averii şi veniturilor demnitarilor de stat.