Nu toți donatorii de plasma convalescentă, în urma tratării de COVID-19, prezintă anticorpi pentru noul tip de coronavirus. Un studiu făcut de Centrul de Transfuzie a Sângelui arată că din 119 donatori, în cazul a 104 au fost identificați anticorpi, iar în cazul a 15 donatori aceștia lipseau. Rata de însănătoșire a pacienților în stare extrem de gravă în urma tratării cu plasmă convalescentă este de 50 la 50. Subiectul a fost abordat în cadrul unei prelegeri publice, astăzi, 20 august, transmite IPN.
Profesorul universitar Constantin Spînu, doctor habilitat în medicină, a remarcat că la unii donatori indicii valorilor de referință la anticorpi au scăzut după prima donare, iar la alții erau totalmente absenți. Potrivit aceluiași studiu, realizat de Centrul de Transfuzie a Sângelui, cei mai mulți donatori, 44 la număr, au între 26 și 35 de ani. 90 de donatori sunt din mediul urban, ceilalți din mediul rural. Cei mai mulți, 73 de donatori, au donat plasma după ce au făcut o formă ușoară a bolii și 10 formă gravă a bolii.
Adrian Belîi, Adrian Belîi, șeful Departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, a spus că din 47 de pacienții cu COVID-19 în stare foarte gravă tratați cu plasmă convalescentă, 23 au decedat, iar 24 au supraviețuit. Vârsta media a celor decedați este de 64 de ani, iar a supraviețuitorilor – 56 de ani.
O primă concluzie este că acest tip de tratament ar fi mai potrivit la etape ale bolii la care furtuna citocinică nu a început.
Actualmente, în Republica Moldova, 444 de pacienți bolnavi de COVID-19 sunt în stare gravă.