Nu toate instituţiile preuniversitare sunt pregătite din punct de vedere sanitaro-epidemiologic de noul an de studii
Nu toate instituţiile preuniversitare sunt pregătite din punct de vedere sanitaro-epidemiologic de noul an de studii. Şi aceasta cu toate că autorităţile încă nu au făcut totalurile definitive în domeniu, ele urmând a fi prezentate către 25 august, notează Info-Prim Neo.
Viceministrul sănătăţii, Boris Golovin, a declarat că în procesul de verificare au fost depistate unele deficienţe cu impact negativ asupra procesului educaţional şi stării de sănătate a elevilor şi pedagogilor.
Potrivit acestuia, lasă de dorit starea sanitar-epidemiologică a veceurilor în peste 100 de şcoli, printre care în 20 de şcoli din raionul Ungheni, 16 şcoli din Râşcani, 12 şcoli din Călăraşi, Orhei - 11, Basarabeasca - 9, Chişinău - 8, Soroca - 8, Glodeni - 7, Donduşeni — 6. La fel, mai multe şcoli au rămas şi până la ora actuală cu acoperişurile nereparate, fără iluminarea artificială suficientă a sălilor de studii şi fără instalarea celui de-al doilea rând de sticle la geamuri, precizează Boris Golovin.
Rămâne stringentă şi asigurarea elevilor cu apă potabilă de calitate, iar unele şcoli sunt găsite în ajun de 1 septembrie şi fără puncte medicale. Potrivit autrorităţilor, nu toate şcolile dispun de puncte medicale, iar în şcolile unde acestea există, lipseşte utilajul tehnic şi medicamentele. În unele raioane, inclusiv Soroca, Făleşti, Floreşti, Basarabeasca şi Călăraşi, lasă de dorit şi asigurarea cu cadre medicale.
Verificările efectuate au arătat că nici starea sanitaro-igienincă a blocurilor alimenatare a instituţiilor preuniversitare nu corespunde cerinţelor igienice. Pănă la ora actuală, în blocurile alimentare utilajul tehnologic şi frigorific este uzat, lipseşte cantitatea necesară de veselă şi detergenţi, spune viceminstru sănătăţii.
Pentru acest an de studii în R. Moldova se preconizează funcţionarea a peste 1,5 mii de instituţii preuniversitare, în toate fiind întreprinse activităţi de reparaţie a acoperişurilor, edificiilor şi a sălilor de studii, a blocurilor alimentare şi dotarea acestora cu utilaj necesar.
Evaluarea pregătirii sanitaro-epidemiologice a instituţiilor preuniveritare este efectaută de comisiile mixte formate din specialiştii direcţiilor de învăţământ, reprezentaţi ai pimăriilor şi serviciului sanitar-epidemiologic de stat. Procesul de verificare a instituţiilor preuniversitare a început la 11 august curent.