Nu există un plan B pentru că nu avem o planetă B, conferinţă privind schimbările climaterice la Chişinău

Reprezentanţii ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic şi ai Federaţiei Ruse s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta despre efectele provocate de schimbările climaterice. Platforma de discuţii a fost creată de Uniunea Europeană prin intermediul programului Clima Est. La eveniment sunt prezentate experienţele din regiune şi din Uniunea Europeană, transmite IPN.

Scopul conferinţei pe plan global este de a semna câteva acorduri obligatorii până în anul 2020. Obiectivul urmărit este ca schimbările de temperatură să nu depăşească pragul de 2 grade Celsius. „Promblema schimbărilor climatice a devenit una prioritară, care nu trebuie să ne lase indiferenţi în procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile – local, regional şi naţional. Republica Moldova este parte a Convenţiei schimbărilor climatice şi a Protocolului de la Kyoto. De asemenea, aspectele privind schimbările climatice sunt incluse într-un capitol separat în Acordul de asociere RM-UE. Astfel, ţara noastră va trebui să se concentreze mai mult asupra aspectelor speciale de atenuare a emisiilor de gaze”, a menţionat şefa Direcţiei analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Mediului, Maria Nagornîi.

Republica Moldova este o ţară vulnerabilă la schimbările climatice şi se anticipă ca impactul acestora se va intensifica asupra diferitor aspecte ale economiei. Reprezentantul PNUD-ului în Moldova, Dafina Gercheva, a atenţionat asupra perioade foarte schimbătoare, când apar foarte multe provocări pentru ţările în curs de dezvoltare. „Una dintre acestea o constituie schimbările climaterice care au un impact negativ vizibil asupra mediului ambiant. Putem vedea multe probleme ce apar în viaţa animalieră, copacii se usucă mult mai repede. Biodiversitatea trebuie respectată pentru că prejudiciile vor fi în creştere în viitor. Nu trebuie să existe un plan B pentru că nu avem o planetă B”, a continuat Dafina Gercheva.

Costurile evaluate pentru calamităţile naturale asociate cu schimbările climatice cum ar fi seceta, inundaţiile, grindina sunt semnificative. Se presupune că atât intensitatea, cât şi frecvenţa acestora vor creşte esenţial în viitor. Consecinţele celor mai recente evenimente au fost dezastruoase. Pierderile suferite în urma acestor calamităţi au fost de ordinul milioanelor de dolari.

„Programul Clima Est oferă asistenţă ţărilor beneficiare în dezvoltarea şi elaborarea plafoanelor. Noi aşteptăm ca Republica Moldova şi celelalte ţări din cadrul Parteneriatului Estic să comunice, să se informeze referitor la aceste angajamente înainte de conferinţa din Paris, care va avea loc în luna decembrie”, a specificat reprezentantul Delegaţiei UE în Moldova, Aneil Singh.

În Republica Moldova a fost implementat un proiect-pilot în cadrul programului european Clima Est - Atenuarea efectelor de adaptare a ecosistemelor la schimbările climatice în Parcul Naţional Orhei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.