Nu există un cadru național consistent privind protecția animalelor, experți

Protecția animalelor în general, dar și controlul populației de animale fără stăpân în mod particular, reprezintă o problemă actuală în Republica Moldova, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Mai mult, până în acest moment în Republica Moldova nu a fost elaborat un cadrul legislativ care ar putea să ofere perspective de reglementare bazate pe anumite standarde în materia drepturilor animalelor, dar și să caracterizeze modalitățile de intervenție în cazul gestionării populației de animale fără stăpân. Constatările aparțin reprezentanților Centrului Național de Mediu și apărătorilor drepturilor animalelor, care au elaborat un proiect pentru asigura protecția animalelor.

Într-o conferință de presă la IPN, președinta Centrului Național de Mediu, Elena Culighin, a declarat că necesitatea reglementării tuturor măsurilor de gestionare a populației de animale fără stăpân, inclusiv prin prisma respectării drepturilor lor, dar și prin prisma asigurării unor standarde de securitate pentru cetățeni, se impune din mai multe puncte de vedere.

„Deși la nivel local, în unele consilii locale s-a intervenit pe alocuri prin intermediul unor regulamente, acest fapt nu oferă perspective uniforme tuturor autorităților publice locale în vederea abordării și gestionării situațiilor referitoare la alocarea unor fonduri speciale pentru aceste direcții sau instituirea și crearea unor servicii specializate sau crearea unor adăposturi care ar fi conforme standardelor din domeniu”, explică Elena Culighin.

„Considerând contextul actual, dar și statutul de țară candidată pentru aderare la UE, am identificat lipsa unui cadru național existent și consistent privind protecția animalelor. Mai mult decât atât, am constat că Republica Moldova nu a ratificat Convenția Europeană privind Protecția Animalelor. Poate unul dintre principalele motive pentru care până acum la nivel național nu a fost elaborat un cadru legislativ referitor la protecția animalelor fără adăpost ar fi și neratificarea Convenției. Vecinii noștri, Ucraina și România, au ratificat Convenția în 2003 și în 2004, respectiv”, a mai spus președinta CNM

În acest context, unul dintre obiectivele din cadrul proiectului „Ajută micii noștri prieteni”, finanțat de Uniunea Europeană, a fost elaborarea unui proiect privind protecția animalelor. Acesta vine să reglementeze întreținerea, înmulțirea, vinderea, transportarea animalelor, dar și alte proceduri, inclusiv pedepsirea cruzimii față de animale, inclusiv cele fără stăpân. Autorii proiectului, apărători ai drepturilor animalelor, susțin că documentul este unul comprehensiv și se referă inclusiv la medicina veterinară, vânat, pescuit, precum și la utilizarea animalelor în grădinile și magazinele zoologice, în sport, expoziții sau experimente științifice. Un alt aspect prevăzut în proiect se referă la întreținerea și ținerea la evidență a animalelor fără stăpân.
 
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.