Europarlamentara Radka Maxová spune că situația din Ucraina este explozivă, dar în același timp nu sunt pierdute din vedere nici evoluțiile din Belarus sau Kazahstan. În opinia sa, toate sunt extrem de îngrijorătoare. Cât privește regiunea transnistreană a Republicii Moldova, europarlamentara, care este membră a Delegației de cooperare UE-Republica Moldova, consideră că nu există pericolul unui conflict militar. Acest conflict înghețat se poate rezolva doar în mod pașnic, iar singura modalitate de a se ajunge la aceasta este prin retragerea forțelor armate rusești, transmite IPN.
„Părerea generală este că trebuie să susținem negocierile la nivel diplomatic, pentru că s-a dovedit că este cel mai bun mod de a rezolva astfel de conflicte”, a notat Radka Maxová (Cehia, S&D) într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Moldova este un partener al Uniunii Europene și în această zonă este nevoie de parteneri puternici. Europarlamentara consideră că cooperarea cu Moldova trebuie lărgită. Cât privește aderarea la UE, totul depinde de Moldova, de cum va îndeplini condițiile de aderare.
Radka Maxová s-a referit și la condițiile de acordare a celor 600 de milioane de euro – bani europeni destinați Moldovei pentru următorii trei ani. Mai exact, ajutorul va fi disponibil doar dacă vor fi îndeplinite o serie de condiții. Este vorba despre aplicarea reformelor promise în privința statului de drept, a democrației și drepturilor omului. Parlamentara UE este mulțumită de evoluțiile pro-europene din Moldova și, în opinia sa, susținerea UE pentru Moldova va încuraja pe mai departe procesul de reformare a țării.
„Pandemia coronavirus și măsurile care s-au luat pentru contracararea acesteia au avut consecințe atât economice, cât și sociale. De aceea, Comisia Europeană a adoptat la sfârșitul lunii ianuarie o propunere pentru un nou program de asistență macrofinanciară de până la 150 de milioane de euro pentru următorii doi ani. Este vorba despre bani destinați susținerii economiei moldovene. Acest sprijin se adaugă celor 60 de milioane, bani nerambursabili, care sunt destinați susținerii Moldovei în criza energetică, ca parte a Planului de Redresare și Reziliență pentru Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Criza energetică a atins întreaga Europă, dar suntem conștienți că Moldova se află sub o presiune suplimentară din acest punct de vedere”, a remarcat europarlamentara.