Decizia Uniunii Europene de a oferi Republicii Moldova regim liberalizat de vize este politică şi nu depinde de autorităţile moldoveneşti când va fi luată. De această părere este Eugen Revenco, expert al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE). „Cu jumătate de an mai devreme, cu jumătate mai târziu, nu este atât de important când se va întâmpla acest lucru. Important este ca de acest regim să poată beneficia toţi”, a declarat expertul în cadrul unei mese rotunde privind implementarea fazei a doua a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, transmite IPN.
Potrivit lui Eugen Revenco, autorităţile trebuie să fie la curent cu absolut tot ce se întâmplă în ţară şi în UE, iar criza politică instalată după demiterea Guvernului nu trebuie să afecteze procesul de negocieri şi parcursul european al ţării. „Cred însă că menţinerea unui Guvern funcţional ar avea beneficii mai mari pentru ţară decât orice fel de rezultate în cazul unor alegeri anticipate”, a menţionat Revenco.
Şefa Direcţiei cooperare politică cu UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a comunicat că Republica Moldova a fost evaluată la toate capitolele de către 11 misiuni din UE. Toate cele 11 misiuni vor face câte un raport de monitorizare, iar în baza acestora Comisia Europeană va elabora un raport general, pe care îl va publica în luna iunie curent. Republica Moldova, la rândul său, va pregăti al doilea raport privind implementarea fazei a doua a liberalizării regimului de vize cu UE.
Potrivit Danielei Morari, regim liberalizat nu înseamnă abolirea completă a vizelor. Moldovenii vor putea circula liber în statele din spaţiul Schengen timp de 90 de zile în jumătate de an. Regim liberalizat nu înseamnă permise de şedere sau excluderea vizelor de studii în UE. Doar moldovenii care vor avea paşapoarte biometrice vor putea circula liber în UE.