Nu cred că transmisiunile în direct ale şedinţelor Parlamentului necesită cheltuieli mari, deputat
„Faptul că televiziunea publică a slujit cu devotament partidul de guvernământ pe parcursul a mai mulţi ani este un lucru demonstrat şi probat. Este ilegal ca o companie publică, constituită din banii contribuabililor, să activeze în acest mod ”, a declarat pentru Info-Prim Neo deputatul PDM, Valeriu Guma.
Parlamentarul spune că IPNA Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) nu a respectat prevederile legale atunci când a refuzat să transmită în direct şedinţa Parlamentului din 2 septembrie, ignorând solicitarea deputaţilor din Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE). Potrivit lui Guma, o încălcare este şi refuzul preşedinţilor IPNA, Consiliului de Observatori şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a se prezenta la aceeaşi şedinţă, iarăşi la solicitarea majorităţii deputaţilor.
„În practica Parlamentului, timp de doi ani, au fost transmisiuni în direct de la şedinţe. Erau binevenite aceste transmisiuni pentru că societatea era la curent cu tot ce se petrece în forumul legislativ al ţării”, a spus deputatul. „Înainte de alegerile locale, aceste transmisiuni au fost sistate, astfel încât populaţia a fost lipsită, printr-o manieră obraznică, de informaţia veridică”, a mai spus Guma.
El a făcut trimitere la practica ţărilor vecine, România şi Ucraina, unde transmisiunea în direct a şedinţelor parlamentului este un lucru obişnuit. „Am venit în Parlament pentru ca prin acţiunile noastre să dăm posibilitate societăţii să fie cât mai bine informată şi implicată”, a subliniat deputatul.
Conducerea TRM menţionează într-o declaraţie, difuzată acum câteva zile, că realizarea unei asemenea cerinţe necesită modificări în caietul de sarcini şi în grila de emisie, care sunt aprobate anual de către CO şi CCA. Compania mai motivează refuzul de a transmite în direct şedinţele Parlamentului prin lipsa de acoperire financiară suplimentară a cheltuielilor în aceste scopuri. „Anume acestea au fost şi motivele suspendării de către IPNA acum trei ani a transmisiunilor în direct ale şedinţelor legislativului R. Moldova”, se spune în declaraţie.
Valeriu Guma a spus că nu crede că transmisiunile în direct necesită cheltuieli mari şi că acestea trebuie verificate. „Cred că administraţia TRM ar găsi surse interne ca să onoreze prevederile şi solicitările din partea Parlamentului. Nu este exclus că ar putea fi alocată şi o anumită sumă din bugetul de stat”, a adăugat parlamentarul.
În declaraţia menţionată, radiodifuzorul public susţine că cererea Parlamentului este o constrângere şi o imixtiune violentă în activitatea editorială a instituţiei.
-
valeriu guma despre activitatea trm.mp3
- 0