Noul Regulament privind curățenia în oraș stabilește regulile pentru aplicarea amenzilor

Noul Regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău, aprobat de Consiliul municipal Chișinău săptămâna trecută, fixează interdicții pentru încălcarea cărora se vor aplica amenzi conform Codului Contravențional. „Scopul regulamentului a fost stabilirea regulilor ca să putem aplica articolul 181 din Codul Contravențional”, a precizat Vasile Efros, șef al Secției amenajare și salubrizare a Direcției generale locativ-comunale şi amenajare (DGLCA), contactat de IPN.

Articolul 181 din Codul Contravențional prevede pentru încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane şi rurale, în modul stabilit de autoritatea administrației publice locale, amendă de la 18 la 36 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore. Persoanele juridice vor lua o amendă de la 60 la 180 unități convenționale.

Prin acest Regulament se interzice aruncarea și depozitarea deșeurilor de orice tip pe domeniul public și privat al municipiului, lipirea, scrierea sau expunerea de afișe sau anunțuri în alte locuri decât pe panourile speciale de afișaj şi reclame fixe, ruperea sau degradarea indicatoarelor de circulație, a semafoarelor, tăblițelor indicatoare de străzi. Se mai interzice distrugerea prin orice mijloace sau degradarea arborilor, puieților, lăstarilor, amplasarea și utilizarea grătarelor picnic, spălarea rufelor şi a covoarelor precum şi uscarea acestora pe domeniul public și privat al municipiului etc.

Potrivit lui Vasile Efros, printre prevederile importante ale Regulamentului sunt și regulile pentru operatorii implicați în procesul de curățenie, precum și activitățile de întreținere a spațiilor publice pe care trebuie să le respecte operatorii, activitățile și regulile de gestionare a deșeurilor în oraș, dar și responsabilitățile privind asigurarea și menținerea curățeniei pe domeniul public.

Amenzile vor fi puse de agenții constatatori angajați de preturile de sector, DGLCA, dar și poliție.

Vasile Efros a mai spus că va fi desfășurată și o campanie de promovare a Regulamentului în general și a prevederilor lui în particular. „Pentru ca oamenii să știe că pot fi sancționați în cazul în care nu îl respectă”, a precizat Vasile Efros.

Într-un răspuns pentru IPN, Poliția a menționat că în primele șase luni ale anului 2020, forțele de ordine au întocmit 901 procese verbale pentru încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale. Procesele verbale au fost expediate Comisiilor administrative de pe lângă Primărie, care examinează cazul şi aplică sancțiunea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.