Noul punct de trecere a frontierei de stat „Palanca”, administrat în comun de vameșii și polițiștii de frontieră din Republica Moldova și Ucraina, a fost inaugurat vineri, 28 decembrie, după renovări. Odată cu extinderea punctului de trecere, timpul de așteptare în vamă se va reduce, promit autoritățile, citate de IPN.
Premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul inaugurării, că pentru ambele state acest eveniment este unul important. Premierul a mulțumit părții ucrainene, dar și Uniunii Europene pentru sprijinul financiar acordat. În opinia sa, este un exemplu de utilizare eficientă a banilor din UE în folosul cetățenilor. „Am reușit să construim aici o infrastructură modernă, europeană. Acest punct de trecere, construit după standardele europene, ne aduce și pe noi mai aproape de Europa”, a declarat premierul.
„Într-o lume în care ne confruntăm constant cu provocări, iar arhitectura securității se schimbă în permanență, protejarea propriilor frontiere, desigur, este un obiectiv strategic. Totodată, pentru noi este important sprijinul pe care îl simțim din partea prietenilor noștri din Ucraina”, a mai spus prim-ministrul. Pavel Filip l-a asigurat pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, prezent la eveniment, că Moldova este alături de autoritățile de la Kiev în demersurile de apărare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
La rândul său, Petro Poroșenko, a menționat că nu este vorba despre un simplu punct de trecere a frontierei, nu este doar scurtat timpul de traversare a frontierei dintre două state prietene, Ucraina și Republica Moldova, ci va fi un control comun al pașapoartelor, vor fi proceduri vamale comune, totul întru binele cetățenilor. Potrivit șefului statului ucrainean, acest punct de trecere a frontierei va avea un rol important și în combaterea contrabandei și a infracțiunilor transfrontaliere. Petro Poroșenko a declarat că este foarte important că Ucraina și Republica Moldova își îndeplinesc obligațiile față de partenerii europeni.
Bugetul proiectului se cifrează la 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt bani acordați de UE, iar 1,68 milioane euro – de Guvernul Republicii Moldova.
Adrian Bejenaru, managerul proiectului, a declarat pentru presă că noua construcție este amplasată pe un teritoriu de 2,5 hectare și include o clădire administrativă modernă, cu peste 30 de birouri pentru angajații Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră din cele două țări. De asemenea, sunt spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor, dar și o sală de așteptare pentru șoferii de camioane. Pe sensul de intrare și de ieșire sunt prevăzute în total zece benzi: Punctul de trecere are și un post de control pietonal, pentru persoanele care traversează frontiera pe jos sau cu bicicleta.