Noul proiect de lege al condominiului necesită anumite optimizări, opinie

Noul proiect de lege al condominiului este îmbunătăţit în comparaţie cu cel de anul trecut, însă mai necesită optimizări – constată experta IDIS Viitorul, Corina Gaibu, care a elaborat mai multe propuneri în vederea îmbunătăţirii actualei legi a condominiului, şi pe care le-a prezentat public în cadrul unei dezbateri publice, transmite IPN.

Experta s-a referit la barierele întâlnite la reînregistrarea formelor de administrare în asociaţii de coproprietari, acestea nefiind tratate de către proiectul de lege. Una din principalele bariere sunt datoriile istorice acumulate între furnizorii de utilităţi (Apă Canal şi Termoelectrica) şi IMGFL-uri, care în acelaşi timp nu au fost refacturate locatarilor. În procesul de tranziţie impus prin legea nouă, nesoluţionarea problemei date va duce la mari tensiuni şi chiar efecte negative care vor spori problemele din sectorul rezidenţial.

Un alt expert, Sergiu Gaibu, a subliniat că una din carenţele actualei legi este faptul că se admite intervenţia Guvernului în modul de administrare internă a sectorului privat. Astfel, toate aspectele ce privesc mecanismele de control a sectorului privat, relaţiile lor trebuie să fie guvernate exclusiv de prevederile legale generale, iar referinţe la regulamente de Guvern trebuie să fie excluse, acestea fiind în contradicţie cu principiile unei societăţi democratice.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor publice a fost menţionat că sectorul rezidenţial a fost exclus din subiectele cheie de dezvoltare a societăţii, or anume acest sector, cu fond locativ învechit, reprezintă una din cele mai vulnerabile pături sociale şi necesită o susţinere prin programe de asistenţă tehnică, cât şi prin programe de asistenţă financiară, de susţinere a creării capacităţilor de autoadministrare.

Condominiu este complexul unic de bunuri imobiliare, ce include terenul în hotarele stabilite şi blocurile (blocul) de locuinţe, alte obiecte imobiliare amplasate pe acesta, în care o parte, constituind locuinţele, încăperile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, se află în proprietate privată, de stat sau municipală, iar restul este proprietate comună indiviză.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.