După ce, în contextul alegerilor parlamentare din iulie, Bloomberg scria că Moldova a suportat ani de corupție și scandaluri, lăsând țara dependentă de finanțarea externă, care retardează din cauza eroziunii standardelor democratice și a lipsei de progrese privind recuperarea unui miliard de dolari furați în 2014, Washington post o citează pe prim-ministra Natalia Gavriliță că „actualul guvern are misiunea extrem de importantă de a arăta lumii că Republica Moldova poate fi guvernată de oameni onești, bine intenționați”, notează IPN.
Publicația scrie că „vineri parlamentul (moldovean) a aprobat un guvern pro-occidental al președintei țării după ce partidul acesteia a câștigat alegerile parlamentare anticipate din vara aceasta, promițând să dezvolte relațiile cu Uniunea Europeană și să combată corupția”. Washington post vorbește despre promisiunea PAS de a „înlocui Rusia prin legături mai strânse cu Uniunea Euopeană și de a curăța de corupție Moldova, o țară de 3,5 milioane (conform sursei – n.r.), cea mai săracă din Europa, prinsă între România și Ucraina”.
Associated press îl citează pe columnistul principal al IPN Dionis Cenușa că votul parlamentului de vineri „dovedește încă o dată superioritatea legislativă a partidului președintei Sandu și că pe interior nu există obstacole vizibile pentru reforme radicale”.
Natalia Gavriliță, în vârstă de 43 de ani, a fost ministru al finanțelor în guvernarea de scurtă durată a Maiei Sandu, în 2019, lipsită de sprijin după câteva luni de la inaugurare, precizează Reuters. "Noi vom curăța instituțiile statului de oficialii corupți”, o citează agenția, specificând că programul premierului include „reevaluarea procuraturii, acuzată de tărăgănarea cazurilor de corupție, fapt contestat de procurorul general Alexandr Stoianoglo, care susține că activitatea procuraturrii este în concordanță cu legislația”.
Și agenția Xinhua accentuează că programul noului guvern prevede reforma justiției, combaterea corupției, atragerea investițiilor, crearea unor locuri de muncă bine plătite, reducerea sărăciei și creșterea pensiilor. Noul șef de guvern promite să se axeze pe problemele legate de migrație și rata scăzută a natalității, infrastructura insuficientă, lacunele din sistemul educației și cel al sănătății.