Noul Cod Electoral al UTA Găgăuzia conţine prevederi contrare Constituţiei, ONG

Noul Cod Electoral al UTA Găgăuzia conţine prevederi contrare normelor constituţionale ale Republicii Moldova, iar o parte dintre ele conferă autorităţilor din regiune drepturi exclusive de a demara campanii electorale, fără acordul organelor electorale centrale. Constatarea aparţie unei organizaţii obşteşti din Găgăuzia –  Centrul de Tineret „Piligrim-Demo”, transmite IPN.

Directorul executiv al centrului, Mihail Sirkeli, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că o analiză a proiectului legii a scos la iveală mai multe abateri de la Constituţia Republicii Moldova.  Acestea se referă la posibilitatea acreditării observatorilor străini direct de către Adunarea Populară a Găgăuziei. Un alt aspect ce contravine prevederilor constituţionale se referă la posibilitatea desfăşurării şi organizării individuale a campaniilor electorale, fără a avea un acord din partea organelor centrale.

Totodată, au fost identificate şi beneficiile proiectului, cum ar fi consolidarea legislaţiei din domeniul alegerilor pe teritoriul Găgăuziei, racordarea prevederilor electorale din regiunea autonomă la Codul Electoral al Republicii Moldova, dar şi înlăturarea unor deficienţe de ordin tehnic din legislaţie.

„Piligrim-Demo”  îndeamnă Adunarea Populară a Găgăuziei să suspende promovarea proiectului şi să-l întoarcă autorilor pentru a înlătura carenţele existente. În analiză se mai menţionează că elaborarea unui proiect de lege ce prevede modificarea legislaţiei electorale trebuie să fie făcută de un grup vast de specialişti şi să fie consultată cu părţile interesate de acest proces.

  • mihail sirkeli despre recomandarile adunarii nationale a gagauziei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.