Casele cu un nivel din localitățile rurale și întovărășirile pomicole vor putea fi înregistrate cu singura condiție ca proprietarul să declare pe propria răspundere că acestea respectă toate normele de siguranță. Prevederea se conție Codul Urbanismului și a Construcțiilor, prezentat de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Acesta a menționat, într-o conferință de presă că va merge joi în Parlament pentru a prezenta proiectul, transmite IPN.
De asemnea, Codul prevede simplificarea procedurii de elaborare a documentației de urbanism în cazul localităților cu o populație de până la 3000 de locuitori. De procedura simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități. Va fi anulat conceptul de autorizare tacită a construcțiilor în temeiul căruia susține Andrei Spînu au fost comise un șir de încălcări în domeniu.
Codul prevede că certificatul de urbanism pentru proiectare va avea caracter facultativ în cazul în care documentația de urbanism și de amenajare a teritoriului nu va depăși 10 ani, în localitățile în care documentația de urbanism este actualizată, persoanele fizice sau juridice nu vor fi obligate să obțină și certificatul de urbanism. Certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de către instituția din subordinea organului central de specialitate care va avea rolul de implementare a politicii statului în domeniul urbanismului și construcțiilor.
Andrei Spînu mai spune că va fi creat, pentru prima dată în Republica Moldova, Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor, ținut de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. Totodată, în scopul facilitării activității în domeniu a fost extinsă lista lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare şi fără autorizație de construire. Pentru prima data, un capitol întreg este dedicat intervenției statului și administrației publice locale referitoare la măsurile de reducere a riscului seismic la construcțiile existente, cât și referitor la reabilitarea și modernizarea clădirilor. Codul prevede reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și a instalațiilor aferente.
Deputatul Vasile Grădinaru a remarcat că noul Cod va preveni apariția construcțiilor neautorizate. Pentru asta s-a pus accentul pe asigurarea unui cadru normativ necesar eliberării actelor permisive, în contextul în care 70-80% din populația din localități nu dispune de documentație de urbanism aprobată sau aceasta este foarte învechită. De asemenea, după votarea Codului, va fi adoptată o hotărâre de Guvern care va prevedea normele generale de urbanism.