Noul acord de livrare a gazelor va fi semnat pe o perioadă de un an
Până la 1 ianuarie 2013, Republica Moldova va avea cadrul normativ care va permite asigurarea stabilă cu gaze naturale a ţării, dar şi a unor state din regiune, cărora concernul rus Gazprom le livrează gaze naturale prin Republica Moldova, a declarat, într-o emisiune la Radio Moldova, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, citat de Info-Prim Neo.
„Echipele de la SA Moldovagaz şi de la Gazprom au primit recomandările formulate în cadrul şedinţei a 13-a a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse de a impulsiona procesul de negocieri pe parcursul săptămânilor ce urmează”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Se aşteaptă că noul contract între Gazprom şi Moldovagaz va fi semnat pe un termen de un an. „Nu ne aşteptăm la o reducere de preţ foarte serioasă, pentru că ar trebui să facem prea multe cedări. Nu merită să punem interesul imediat apropiat şi să-l pierdem pe cel de perspectivă, care este mult mai importat. De aceea, am sugerat celor doi colegi ce reprezintă interesul statului în Consiliul de Administrare al SA Moldova gaz să încerce să convingă Gazprom-ul să acorde o reducere de preţ poate şi mai mică pentru anul viitor”, a spus vicepremierul.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, sarcina este să nu avem o majorare de tarife pentru anul viitor şi, dacă obţinem şi o reduce mică, va fi scoasă cât de cât presiunea de pe consumatori pe termen scurt. Vicepremierul a mai spus că pe termen mediu şi lung dialogul cu partenerii ruşi va continua, inclusiv în chestiunile ce se referă la Pachetul Energetic III, datoriile acumulate pe malul stâng al Nistrului şi alte aspecte.
„Am impresia că în dialogul pe care îl purtăm cu partea rusă am reuşit să ieşim din zona unor condiţii, precum ar fi renunţarea la Pachetul Energetic 3. Poziţia noastră este una fermă şi consecventă: nu vom renunţa la statutul de ţară membră la Tratatul Comunităţii Energetice. Dar noi avem deschiderea necesară şi am manifestat şi capacitatea de a convinge colegii noştri din Europa că trebuie să avem o atitudine mai relaxată pentru colegii de la Gazprom în ceea ce priveşte viitorul investiţiilor lor în Republica Moldova”, a menţionat Valeriu Lazăr.
Pe 27 noiembrie, la Moscova, va avea loc şedinţa Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz. La această şedinţă Republica Moldova va prezenta viziunea sa privind funcţionarea acestei întreprinderi mixte cu investiţii ruse în Moldova, dar implementând parţial sau integral Pachetul Energectic III. „Am sentimentul că am ieşit din zona critică, discutăm mai calm. Le oferim colegilor ruşi informaţiile solicitate, explicaţiile de rigoare. Totodată, suntem în aşteptarea unei decizii formalizate la nivelul Comisiei Europene privind amânarea implementării de către Republica Moldova a Pachetului Energetic III pe dimensiunea gaze naturale, pentru a le oferi colegilor din Federaţia Rusă, în parte vicepremierului Dmitri Rogozin, „un certificat cu stampilă ”, precum a solicitat. Noi vrem să fim corecţi cu ei, precum şi pentru alţi parteneri xu care colaborăm”, a mai spus Valeriu Lazăr.
De notat, anual prin Republica Moldova sunt tranzitate 20-21 mlrd metri cubi de gaze ruseşti.