Nouă state semnează mâine o declarație la Chișinău

Nouă state, printre care și Republica Moldova, vor semna marți, 4 aprilie, la Chișinău, un acord prin care se angajează să îmbunătățească calitatea asistenței medicale prin majorarea finanțărilor publice în sectorul de sănătate, prin acoperirea universală cu servicii medicale și promovarea mobilității transfrontaliere a lucrătorilor medicali, transmite IPN.

În contextul Forumului ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est, ministrul sănătății de la Chișinău, Ruxanda Glavan, președinte în exercițiu al rețelei, a menționat că acordul va oferi pe termen lung avantaje sistemului de sănătate, nu doar Republicii Moldova, dar și celorlalte state parte. „Din cauza globalizării și a migrației, maladiile au devenit tot mai greu de controlat și de evitat. Atunci când vorbim despre răspândirea unei infecții sau a unei maladii transmisibile într-o țară vecină, toate componentele rețelei trebuie să fie pregătite, informate și să reacționeze la timp”, a spus Ruxanda Glavan.

Ministrul sănătății mai spune că prin acest acord factorii de decizie din sănătate își propun să reducă rata de mortalitate în rândul nou-născuților și a copiilor sub 5 ani, să combată infecțiile HIV, tuberculoza și hepatitele virale, dar și să întreprindă măsuri de prevenire a bolilor cronice, a consumului de alcool și de droguri.

Directorul biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Zsuzsanna Jakab, a ținut să aprecieze rezultatele Moldovei în procesul de implementare a programului de control al tutunului dar și programul în domeniul tuberculozei. Totodată, Zsuzsanna Jakab spune că provocări mai rămân și sunt necesare eforturi comune sporite pentru a le aborda. „Printre provocări se regăsesc scăderea acoperirii vaccinale împotriva rujeolei și difteriei, repartizarea inegală a serviciilor medicale, presiunea suplimentară asupra sistemelor de sănătate cauzate de fluxurile de refugiați și migrați, în particular, în țările de intrare a acestora. Realizarea obiectivelor necesită abordări noi, care sunt greu de implementat și necesită timp”, a adăugat Zsuzsanna Jakab.

Rețeaua de Sănătate din Europa de Sud-Est a fost creată în 2001. Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est este la cea de-a patra ediție. Acordul dintre cele nouă state (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Israel, Muntenegru, România, Serbia, Macedonia și Republica Moldova) urmează a fi realizat până în anul 2030.

  • ruxanda glavan despre declaratie(1).mp3
  •     0
  •   

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE