Asociaţia Promo-LEX consideră că legea privind sistemul electoral mixt, recent votată, discriminează cetăţenii de peste hotare şi pe cei din stânga Nistrului. Asociaţia îşi manifestă îngrijorarea legată de graba în care au fost promovate modificările la Codul Electoral, transmite IPN.
Potrivit Promo-LEX, ţinând cont de numărul alegătorilor aflaţi permanent peste hotarele ţării (peste 500 de mii), în vederea evitării declarării neconstituţionalităţii legii respective, este necesar de a exclude interdicţia deschiderii circumscripţiilor electorale uninominale peste hotarele ţării. Promo-LEX consideră că trebuie create cel puţin trei circumscripţii zonale electorale pentru secţiile de votare de peste hotare: în Europa, inclusiv statele Uniunii Europene; în statele CSI şi în ţările din Asia, Australia, America de Nord şi de Sud. Promo-LEX mai consideră că egalitatea votului va fi afectată în cazul în care nu vor fi deschise circumscripţii electorale uninominale şi pentru alegătorii din unitatea administrativ teritorială de nivelul II – regiunea transnistreană.
„Suntem siguri de faptul că există suficiente prevederi ce permit atât crearea circumscripţiilor electorale pentru această regiune, cât şi crearea organelor electorale, deoarece inexistenţa propunerilor din partea administraţiei publice locale pentru organele electorale poate fi suplinită din rezerva funcţionarilor electorali. Probleme pot apărea la momentul deschiderii secţiilor de votare, însă şi în această situaţie poate fi soluţionată prin deschiderea secţiilor de votare în localităţile controlate de autorităţile constituţionale”, se spune într-un comunicat de presă al organizaţiei.
Promo-LEX menţionează că o altă problemă legată de participarea alegătorilor poate fi soluţionată prin micşorarea/excluderea pragului electoral pentru alegerile repetate. În cea mai gravă situaţie, locurile destinate deputaţilor din circumscripţiile regiunii transnistrene pot rămâne neacoperite, fiind însă asigurată deplin egalitatea votului pentru toţi alegătorii.
De asemenea, Promo-LEX consideră că trebuie delimitate clar modalităţile de susţinere financiară indirectă de către stat a alegerilor.
La 19 aprilie, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral prin care jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în baza circumscripţiilor uninominale.